Er vaginaen din deprimert? Slik gjør du den glad igjen

03/11/2017 14:00

Anniken Hauge

Sex og samliv
Noen kvinner får store smerter når de har sex. Men nå har leger funnet en løsning som gir kvinner et smertefritt forhold til blomsten sin.

Sex kan være kinky, forførende, kjedelig, romantisk, lidenskapelig og intenst, men uansett hvilken form for sex man praktiserer, så er det de færreste som ønsker at det gjør vondt.

Opp mot hver femte kvinne opplever at sex er smertefullt av forskjellige årsaker. Tilstanden kalles vaginisme på norsk og oppleves som stikkende eller brennende, og i noen tilfeller opplever kvinner å bli hovne. Lidelsen beskrives som ekstremt smertefull.

Leger betegner tilstanden som at vaginaen er 'deprimert'.

Det er ikke noe fysisk som hindrer at man kan kvitte seg med lidelsen, og begynne å nyte sex igjen, skriver Daily Mail. 

- De fleste av mine pasienter har ikke sex overhodet, og noen av dem har ikke hatt sex på flere år, sier gynekolog Ross Pagano, som er overlege på Royal Women's Hospital i Melbourne i Australia.  

Noen kvinner opplever så store smerter at de ikke kan bruke tampong, og i hvert fall ikke ha sex. Foto: Shutterstock

Vaginisme er en sjelden tilstand, hvor kvinner opplever smerter ved inntregning.

Vaginisme angis å forekomme hos bare 0,5-1% av norske kvinner. Det er til gjengjeld en invaliderende tilstand, da kvinner i tillegg til å ikke kunne ha sex, har problemer med å bruke tamponger og vanskeligheter med å bli undersøkt av en gynekolog. 

Legevitenskapen vet veldig lite om årsaken til lidelsen, da det ikke er noe fysisk galt med kvinnene som opplever å ha en 'demprimert vagina'

- Kvinner har hatt smerter uten noe spesiell grunn, kanskje i årevis. Det å kunne gi disse kvinnene en diagnose, hjelper veldig mange, sier Ross Pagano til Daily Mail.

Vaginisme kan gjøre det umulig for kvinner å bli undersøkt i underlivet. Foto: Shutterstock

Leger verden over mener derfor at tilstanden skyldes en psykisk fobi, hvor kvinner har opplevd traumer, medisinske inngrep eller frykter graviditet i så stor grad at fobien forplanter seg i kroppen som fysisk smerte.

Det finnes gode behandlingsmuligheter, hvor man ved hjelp av terapi eller andre øvelser kan få bedre kontroll over egen kropp. En sexolog eller spesialutdannet fysioterapeut kan blant annet hjelpe kvinner med bekkenbunnstrening, så man gradvist kan få et annet forhold til underlivet sitt som kvinne.

Uanset om man lider av vaginisme eller andre sykdommer, så er det viktig å gå til legen hvis man har smerter.

Det kan nemlig også være et tegn på en infeksjon i skjeden som bør behandles medisinsk.

Pass på: Dette oversette tegnet på hjerteinfarkt hos kvinner kan være livsfarlig å ignorere