Det du trenger å vite om vinkjøleskap og oppbevaring av vin

30/08/2022 12:20

Valdemar Lind

Sponset innhold
Foto: Annoncør
Foto: Annoncør
Ved første øyekast kan det fremstå som overflødig med et eget vinkjøleskap, de aller fleste norske hjem har jo et kjøleskap med noe plass tilgjengelig til vinflasker? Imidlertid er det slik at kjøleskaptemperatur ikke er optimal serveringstemperatur for de aller fleste typer vin, det er uten tvil hovedgrunnen til at du trenger et vinskap. Til servering eller langtidslagring av vin Et frittstående vinskap kan benyttes til både temperering og langtidslagring av vin. Det finnes vinkjøleskap i en mengde forskjellige størrelser, modeller og prisklasser, noe som legger til rette for ulike bruksområder. Et litt mer kompakt vinkjøleskap, gjerne med flere temperatursoner, er ypperlig til temperering av vin før servering. Med flere soner er det mulig å kjøle forskjellige vintyper til akkurat riktig temperatur. Større vinkjøleskap kan selvfølgelig også benyttes til å oppbevare vin ved temperatur som passer til servering, men de kan også benyttes til langtidslagring. Temperatur og luftfuktighet er helt avgjørende ved langtidslagring, og et vinkjøleskap kan være et godt alternativ for mellomstore vinsamlinger. En egen vinkjeller med kjøleaggregat? Det finnes mange større vinkjøleskap som passer til langtidsoppbevaring av betydelige mengder vin, men en egen «vinkjeller» kan også være et alternativ. Det finnes nemlig kjøleaggregater som er tiltenkt akkurat denne oppgaven. Det stiller for så vidt noe mer omfattende krav til rommet som skal benyttes, med tanke på for eksempel isolasjon og ventilasjon. Samtidig åpner det for helt nye muligheter når det gjelder for eksempel skreddersydde vegghyller. Uansett er det viktig å huske på at den tradisjonelle norske kjelleren ikke er et godt sted for vinoppbevaring, med tanke på at både temperatur og luftfuktighet i mange tilfeller beveger seg svært mye i løpet av året. Avslutningsvis kan det være greit å nevne at det ofte kan være lurt å begynne med et litt mindre vinkjøleskap, for å så eventuelt investere i en større modell eller aggregat når samlingen vokser.

Ved første øyekast kan det fremstå som overflødig med et eget vinkjøleskap, de aller fleste norske hjem har jo et kjøleskap med noe plass tilgjengelig til vinflasker? Imidlertid er det slik at kjøleskaptemperatur ikke er optimal serveringstemperatur for de aller fleste typer vin, det er uten tvil hovedgrunnen til at du trenger et vinskap.

Til servering eller langtidslagring av vin

Et frittstående vinskap kan benyttes til både temperering og langtidslagring av vin. Det finnes vinkjøleskap i en mengde forskjellige størrelser, modeller og prisklasser, noe som legger til rette for ulike bruksområder.

  • Et litt mer kompakt vinkjøleskap, gjerne med flere temperatursoner, er ypperlig til temperering av vin før servering. Med flere soner er det mulig å kjøle forskjellige vintyper til akkurat riktig temperatur.
  • Større vinkjøleskap kan selvfølgelig også benyttes til å oppbevare vin ved temperatur som passer til servering, men de kan også benyttes til langtidslagring. Temperatur og luftfuktighet er helt avgjørende ved langtidslagring, og et vinkjøleskap kan være et godt alternativ for mellomstore vinsamlinger.

En egen vinkjeller med kjøleaggregat?

Det finnes mange større vinkjøleskap som passer til langtidsoppbevaring av betydelige mengder vin, men en egen «vinkjeller» kan også være et alternativ. Det finnes nemlig kjøleaggregater som er tiltenkt akkurat denne oppgaven. Det stiller for så vidt noe mer omfattende krav til rommet som skal benyttes, med tanke på for eksempel isolasjon og ventilasjon. Samtidig åpner det for helt nye muligheter når det gjelder for eksempel skreddersydde vegghyller.

Uansett er det viktig å huske på at den tradisjonelle norske kjelleren ikke er et godt sted for vinoppbevaring, med tanke på at både temperatur og luftfuktighet i mange tilfeller beveger seg svært mye i løpet av året.

Avslutningsvis kan det være greit å nevne at det ofte kan være lurt å begynne med et litt mindre vinkjøleskap, for å så eventuelt investere i en større modell eller aggregat når samlingen vokser.