Dersom man går med et ønske om å starte egen bedrift, men synes det er litt vanskelig å komme i gang, kan vi komme med noen gode tips til deg. Når man skal starte et firma er det viktig å tenke nøye over hva man ønsker å drive med, hvilke kostnader og inntekter man kan forvente å ha, og hvilke investeringer som må gjøres i forkant. Ikke minst er det også viktig at man tenker nøye gjennom hva slags selskap man ønsker å opprette, for det finnes fordeler og ulemper med forskjellige typer selskaper.
Her skal vi ta en rask gjennomgang av fordelene og ulempene med å opprette enkeltmannsforetak og aksjeselskap.
Enkeltmannsforetak
Mens noen sitter og lurer på hvordan de skal tilbringe fredagskvelden, sitter andre med en strålende og nytenkende ide som kan skape stor interesse i markedet. Ønsker du å starte et selskap for å sette ideen ut i virkeligheten? Et enkeltmannsforetak er en enkel måte å starte opp et firma på, og kjennetegnes ved å være et ubegrenset personlig ansvar.
Dersom det er liten investering og liten risiko involvert i selskapet kan man fint starte et enkeltmannsforetak da det ikke bil være stor fare for å sette din personlige økonomi i fare. Alt drives fra egen regning, og innehaveren har færre rettigheter siden han ikke er definert som en ansatt.
Siden du ikke regnes som en ansatt i selskapet vil du heller ikke per definisjon motta lønn for jobben du utfører. Inntektene du får fra selskapet er til fri disposisjon, og man må bare sørge for å sette av penger til skatt og avgifter. Så lenge du ikke har ansatte i selskapet må du heller ikke tenke på arbeidsgiveravgift og lønn. Kravet for å starte et enkeltmannsforetak er at man driver næringsvirksomhet, og det skal over tid være egnet for å gi deg overskudd.
Aksjeselskap
Dersom næringsvirksomheten man planlegger har større økonomisk risiko, eller man ønsker de samme rettighetene som arbeidstakere har, burde man heller vurdere å starte et aksjeselskap.
Med denne selskapsformen kan man gi andre muligheten til å kjøpe aksjer i selskapet ditt, og dermed også fordele eierandelen på flere personer og investorer. Når man starter et aksjeselskap begrenser man sitt eget personlige ansvar, og man stiller ikke sin egen privatøkonomi som risiko.
Man blir også da regnet som en ansatt i sitt eget selskap som gir alle rettigheter som medfører å være en arbeidstaker. Man må derimot også forholde seg til skatt, lønn og avgifter som ikke alltid følger med i et enkeltmannsforetak.