Derfor gikk det så galt

07/07/2022 08:45

Emma Sletta

Sport
Det var helt kaos da sykkelen til favoritten ble ødelagt. / Foto: Tour De France
Det var helt kaos da sykkelen til favoritten ble ødelagt. / Foto: Tour De France
En, to, tre - FIRE forskjellige sykler!

Jonas Vingegaard så kort ut som en hjort fanget i frontlyktene på Jumbo-Visma-bilen.

Det var et gigantisk kaos da kjettingen på danskens sykkel ble sittende fast med 37 kilometer til mål, så han måtte raskt få en ny på onsdagens dramatiske Tour-etappe.

Nå er det nye detaljer om redningsaksjonen, som kom fra den tårnhøje kollegaen Nathan Van Hooydonck. Jonas Vingegaard skulle ikke ha overtatt sykkelen.

– Nathan ville reparere Jonas' sykkel raskt, men i stedet hoppet Jonas på sykkelen. Så måtte han bytte sykkel igjen fordi den var for stor for ham, forklarte jumbo-vismas sportsdirektør Grischa Niermann.

Sykkelen, som dermed kom fra den 193 centimeter høye kollegaen, var så gigantisk for Jonas Vingegaard at han ikke engang kunne komme seg på salen.

Kaoset endte med at Vingegaard i stedet overtok Steven Kruijswijks mer menneskelige modell, før dansken kort tid etter fikk tak i Jumbo-Visma-bilen og fikk sin egen reservesykkel.

"Jeg skulle ha stoppet og trukket kjeden ut. Men jeg fikk panikk. Det var stressende hele dagen. Hvis jeg ser tilbake, burde jeg gjort det annerledes, men det er slik det er, og jeg kan ikke endre det nå," sier Jonas Vingegaard etter etapen.

Til tross for panikk og gale avgjørelser endte Jonas Vingegaard opp med å lukke mesteparten av hullet opp til Tour-favoritten Tadej Pogacar, som ellers prøvde å lukke danskens feil.

Spesielt takket være mannen i gult, Wout van Aert og den franske Christophe Laporte, som tråkket på neglen for sin danske kollega.

"Jeg hadde de beste hjelperne i verden for å få meg tilbake. De gjorde en god jobb og kuttet forskjellen ned til 15 sekunder, og det må jeg bare være glad for."

Ting gikk annerledes for medkaptein Primoz Roglic, som kjørte inn i en stråballe som en politimotorsykkel hadde revet ut på veien.

Sloveneren tapte mer enn to minutter til Tadej Pogacar og ligger nå på 44.-plass på resultatlistene. Mens Vingegaard ligger på 7.-plass.