Alle foreldre bør lese juleønsket til denne politimannen

14/12/2021 08:40

Emma Sletta

Utland
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Julen skal være årets høydepunkt for barna, men dessverre får mange barn julen ødelagt.

Et anslag fra Folkehelseinstituttet sier at rundt 90.000 barn i Norge har minst én forelder som har hatt alkoholavhengighet det siste året.

Det tilsvarer nesten en av ti barn.

Den skriver AvOgTil.

Innlegget nedenfor ble skrevet av en politimann for seks år siden, men er like relevant nå, og kan til og med få noen til å tenke over tingene.

Et ønske for julen

«Som politimann, som de fleste, har du glade og hyggelige juleminner. Dessverre har imidlertid nesten alle politibetjenter opplevd tragiske hendelser som forringer julesesongen. Visse hendelser blir aldri glemt. Jeg forteller deg nå om et arrangement jeg kommer til å tenke på i løpet av juleperioden hvert år. En begivenhet som kommer til tankene hvert år på dette tidspunktet.

For noen år siden var en kollega og jeg på kveldsskift 23. desember. Kvelden startet stille, og det var nesten ingen personer å se utendørs da vi patruljerte politibilen. Fra hus og leiligheter kunne vi se juletrær og adventslys lyse. Julestemningen trengte inn i politibilen.

På slutten av kvelden fikk vi et oppdrag fra sentrum. Det handlet om familietvister. Da kollegaen min og jeg kom til adressen en stund senere, var det et tragisk syn som møtte oss. Familien var trolig en utadvendt normal familie med to barn som bodde i et fint hus. Men det var ikke det første inntrykket vi fikk da vi kom inn.

På kjøkkenet møtte vi en kvinne som gråt og var helt desperat. På en stol i et annet rom var mannen hennes tydelig beruset. Han var lykkelig i hjertet og snakket med seg selv. På kjøkkenet slynget stolene seg rundt, julemat over hele gulvet, alt var bare et rot.

Vi skjønte at det var mannen som hadde kastet all maten som ble laget til jul. Kvinnen var fortvilet over mannens oppførsel, alle forventninger til jul ble nå knust.

Etter at kvinnen roet seg ned, innså vi at det var barn i familien. I stuen møtte vi et annet tragisk syn. Også her var det kaotisk. Juletreet lå veltet på gulvet sammen med møbler og potteplanter.

På gulvet i det ene hjørnet av rommet satt to barn i alderen fem eller seks år. De satt blant ødelagte og halvåpne julegaver. Barna lekte med noen av lekene de skulle ha åpnet på julaften. De var lykkelige, men øynene viste noe helt annet enn glede.

Jeg tok meg av barna mens kollegaen min ringte sosialtjenesten, som senere kom hjem. Kvinnen og barna fikk hjelp til å forlate hjemmet og feire jul med slektninger.

Foto: Facebook

Jeg og kollegene mine vil ikke at politi og sosiale tjenester skal unngå denne typen hendelser. Tragiske saker er en del av jobben vår, og vi kan vanligvis håndtere både situasjonene og inntrykkene», skriver han i innlegget, hvoretter han runder av ønsket sitt:

«Ønsket mitt til jul er at alle barn skal ha en jul, sånn som vi alle forventer, med lykke og glede. Og også med foreldre og voksne som ikke bare er til stede fysisk, men også følelsesmessig til stede.»