Ble angrepet av hjernespisende parasitt under svømming: Har avgått ved døden

20/07/2022 07:37

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En mann har dødd etter å ha svømt i en innsjø i Iowa, hvor han ble smittet med en hjernespisende amoeba.

Pasienten, hvis navn ikke er offentliggjort, ble tatt med til sykehuset tidligere denne måneden etter å ha svømt i Lake of Three Fires da han dro til stranden i Taylor County, Iowa.

7. juli kunngjorde Iowas folkehelsedepartement at stranden var midlertidig stengt for bading som en "forebyggende respons på en bekreftet infeksjon av Naegleria fowleri."

Naegleria fowleri er en encellet organisme som lever i varmt ferskvann som innsjøer og elver. Det kan infisere svømmere ved å gå inn i kroppen via nesen og bevege seg inn i hjernen, hvor det ødelegger hjernevev og fører til hjernesvulst og død.

Ifølge Centers for Disease Control (CDC) er dødeligheten for de som blir smittet med naegleria fowleri over 97 prosent, med bare fire personer som overlever av 154 kjente infeksjoner i USA fra 1962 til 2021.

Helsedepartementet har varslet at det gjennomføres tester for å bekrefte tilstedeværelsen av amoeba i sjøen. Denne prosessen forventes å ta flere dager.

«Iowa Department of Health and Human Services samarbeider tett med Institutt for naturressurser for å dele informasjon om denne sjeldne infeksjonen og vil gi ytterligere oppdateringer når testresultatene er tilgjengelige,» sa de.

Foto: Travel Iowa

Svømmere har blitt forsikret om at infeksjonen ikke kan spre seg fra en person til en annen, og det kan heller ikke overføres ved å svelge forurenset vann.

Missouri Department of Health and Senior Services har forklart at de ikke har noen planer om å gi ut ytterligere informasjon om personen som døde denne måneden som kunne identifisere dem" "fordi disse tilfellene er så utrolig sjeldne og av respekt for familien."

Svømmere anbefales å holde nesen, bruke neseklips eller holde hodet over vann for å unngå å bli smittet når de svømmer i varmt ferskvann.

Foto: Shutterstock

"Unngå vannrelaterte aktiviteter i varmt ferskvann ved høy vanntemperatur", kommer det videre, hvorpå det tilsettes:

"Unngå å røre sedimentet mens du driver med vannrelaterte aktiviteter i grunne, varme ferskvannsområder."

Personer som har vært i et varmt vannområde og får alvorlig hodepine, feber, kvalme, oppkast eller stiv nakke, anbefales å kontakte legen umiddelbart.

CDC har understreket at det ikke er klart om det er en effektiv behandling for infeksjonen, selv om "flere stoffer er effektive mot Naegleria fowleri i laboratoriet," med nesten alle infeksjoner har vært dødelige.