Dødelig superbakterie funnet i kjøtt i supermarkeder

25/07/2022 09:21

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Tester har vist at ca 10% av kjøttet er smittet med en dødelig superbakterie.

Det kan godt være at kjøttprisene stiger de fleste steder i Europa. Kvaliteten holder imidlertid ikke alltid tritt, som det har vært sant i England, hvor tester har vist at 10% av kjøttet er smittet med en dødelig superbakterie.

Det er The Mirror som bringer historien om den dødelige bakterien, som nå finnes i både hakkekjøtt, koteletter og andre typer kjøtt.

 Bakteriene som er funnet er den såkalte enterokokker, som er tarmbakterier og vanligvis er en naturlig del av tarmfloraen.

Likevel kan bakterien forårsake alvorlig sykdom. Sykdommer som må behandles med et antibiotika kalt vancomycin. Dessverre kan visse typer enterokokker bli motstandsdyktige (motstandsdyktige) mot vancomycin. Denne typen enterokokker kalles vancomycinresistent enterokokker.

Bakteriene kan forårsake plager som urinveisinfeksjoner. I de mest alvorlige tilfellene kan den komme inn i blodet og påvirke både hjernen og hjertet, noe som kan være livstruende.

Totalt ble det tatt 103 prøver av økologiske kjøttprodukter, og totalt 13 hadde spor av enterokokker, som alle var resistente mot antibiotika.

Ifølge Lindsay Duncan, World Animal Protections kampanjeleder for landbruket, er det: "En indikasjon på at antibiotika blir overbrukt på gårder for å forhindre at dyr blir syke under dårlige forhold. Det forverrer verdens narkotikamotstandskrise.

Ifølge en professor i matpolitikk tyder de nye målingene på at antimikrobielt forbruk i landbruket ikke er under kontroll. Og det er derfor lovgivning er nødvendig for å sikre en endring i bruken av antibiotika.

Sørg for å tilberede maten

Eksperter advarer om at det må tas hensyn når du lager kjøtt.

Faktisk tar det bare en enkelt dråpe juice fra rå fjærfe eller kjøtt for å infisere deg med sykdom. Med det i tankene er det lurt å følge disse beste tipsene for å holde deg og familien trygg i sommer. Derfor må du:

  • Unngå krysskontaminering ved aldri å lage rå kylling i nærheten av ferdigmat
  • Ha god hygiene slik at du unngår å overføre bakterier til noen andre gjennom maten
  • Pass på at kjøttet damper varmt hele veien
  • Kjøttjuicen skal være klar