Dømt for utroskap mot ektemannen: 20 år gammel kvinne skal henrettes ved steining

22/07/2022 15:41

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En 20 år gammel kvinne står overfor alvorlige konsekvenser fordi hun angivelig var utro mot mannen sin.

Selv om noen kanskje ønsker å gjøre det, er det i alle vestlige land ikke ulovlig å være utro mot ens partner, men dette er ikke tilfelle i mange muslimske land.

Således, i land med Sharia-lov, hvor Koranen er hjørnesteinen i lovgivningen, er det strengt forbudt for kvinner å være utro mot mannen sin, og faktisk flere steder kan det straffes med harde straffer som amputasjon av kroppsdeler, pisk eller til og med død.

De har den lovgivningen i Sudan, der det heldigvis sjelden skjer at kvinner mister livet på grunn av utroskap, men det er akkurat det en 20 år gammel kvinne, ifølge Unilad, har utsikter til. 

Maryam Alsyed Tiyrab er dermed den første i landet på nesten et tiår som blir dømt til dødsstraff for juks på sin mann, og henrettelsen skal utføres av den gamle utførelsesmetoden, ifølge retten; Steining.

Den unge kvinnen ble arrestert i forrige måned, hvor hun ble avhørt av politiet og angivelig tilsto å være utro mot mannen sin, noe som fikk en domstol 26. juni til å dømme henne til å steine i hjel.

Kvinnen har imidlertid anket saken og håper at Høyesterett i landet vil gi henne en annen straff, noe som er høyst sannsynlig, siden henrettelse ved steining er svært uvanlig - selv i Sudan - akkurat som det er uvanlig at utroskap straffes med dødsstraff.

Forrige gang en kvinne i landet ble dømt til å steine i hjel for utroskap var i 2013, og her endret Høyesterett straffen til en lettere straff.

Flere land bruker steining

Metoden for henrettelse har i mange år blitt kritisert av flere land og menneskerettighetsorganisasjoner, da den er i strid med FNs menneskerettigheter.

Likevel bruker minst 15 land fortsatt henrettelsesmetoden, og spesielt Iran har et høyt antall steininger hvert år.

I tillegg, ifølge Wikipedia, bruker land som Jemen, Nigeria og Pakistan henrettelsesmetoden, som foregår av den fordømte personen som enten blir begravet til liv eller nakke eller lagt på bakken, hvoretter han eller hun har steiner kastet på ham til døden oppstår.

Ofte er det regler om størrelsen på steinene slik at døden ikke forekommer for tidlig.

Metoden brukes ofte i forbindelse med seksuelle overgrep som utroskap, voldtekt, homoseksualitet og lignende.