Flyvertinne avslører: Dette skjer når noen dør om bord i et fly

21/07/2022 07:51

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En flyvertinne har avslørt hva som skjer hvis noen dør om bord i et fly. Og det var neppe det du forventet.

Ifølge en studie utført av New England Journal of Medicine, oppstår det på en av 600 flyreiser en slags medisinsk problem.

Men her er det ofte et tilfelle av besvimelse, luftveisproblemer, kvalme, etc., i 0,3% av tilfellene er det faktisk snakk om dødsfall. Det skriver The Mirror.

I motsetning til populær tro er piloten faktisk ikke pålagt å foreta en nødlanding. Det må imidlertid rapporteres, på samme måte som det er faste regler for hva piloten og mannskapet må gjøre i slike tilfeller.

Alle fly er utstyrt med utstyr, inkludert en defibrillator. I tillegg er det et krav at mannskapet har gjennomgått førstehjelpstrening slik at de er kvalifisert til å utføre HLR.

Men hvis det ikke er mulig å forhindre død om bord i et fly, vil fokuset i stedet skifte til å opprettholde en følelse av normalitet, selv om det betyr å la den avdøde sitte i setet sitt.

TikTok-brukeren Sheena Marie har tidligere jobbet som flyvertinne i to år, og har delt en video der han snakker om hva som skjer når noen dør om bord i et fly.

Til tross for at den gjennomsnittlige flypassasjer sjelden opplever dødsfall om bord i et fly, er det mer sannsynlig at mannskapet har flere flyvninger hver uke.

Videoen hennes har blitt sett mer enn 2,8 millioner ganger, og i den sier Sheena at det faktisk ikke er uvanlig at døde passasjerer blir igjen der de er.

– Hvis de får hjerteinfarkt og dør, og det ikke er noe vi kan gjøre med det, og vi kan ikke starte hjerte- og lungeredning, venter vi rett og slett til vi når vårt endelige reisemål, sier hun.

Til tross for en bløff om at avdøde passasjerer blir plassert på toalettet, er det ikke sant, sier Sheena, som sier at kroppen ikke kan festes der inne.

International Air Transport Association, en forening for flyselskaper, har gitt en rekke retningslinjer å følge hvis en passasjer mister bevisstheten.

Disse retningslinjene sier at hvis en passasjer enten er antatt eller erklært død, vil det ofte bli bestemt at det ikke er hensiktsmessig å lande eller avlede flyet fra sin opprinnelige kurs.

Ifølge Sheena er det flyets pilot som får siste ord i forhold til eventuelle beslutninger om å omdirigere flyet. Dette vil ofte bli avgjort i samråd med flytrafikkontroll og MedAires MedLink-tjeneste.

IATA-retningslinjene anbefaler også å flytte den avdøde passasjeren til et sete med 'få andre passasjerer i nærheten', som kan være i business class eller en rad med tomme seter.

Når et fly er fullt, sier imidlertid IATA at mannskapet må "plassere den avdøde i sitt eget sete" i oppreist stilling, ved hjelp av sikkerhetsbeltet eller annet utstyr for å holde kroppen på plass.

"Lukk øynene og dekk kroppen din med et teppe opp til nakken," sa International Air Transport Association.