Hai-ekspert avslører: Gjør aldri dette hvis du blir angrepet av en hai

25/07/2022 07:50

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En haiekspert har avslørt hva du aldri bør gjøre hvis du blir angrepet av en hai.

Få tror at haier ikke er skumle. Og de aller fleste vet at de kan være veldig farlige, men absolutt ikke alle vet hvordan de skal reagere hvis de blir angrepet av en hai.

Ifølge en haiekspert er det spesielt en ting du aldri bør gjøre hvis du plutselig befinner deg i vannet i nærheten av en hai: ikke få panikk.

Riktignok vil dine helt naturlige instinkter fortelle deg det motsatte, men det er veldig viktig at du holder deg rolig. Hvis du klarer å gjøre dette, er det en mye større sjanse for at du vil overleve møtet med en hai.

– Hvis du kommer over en hai mens du er i vannet, er det verste du kan gjøre å oppføre deg som byttedyr, sa marinbiolog Ryan Johnson, ifølge The Daily Star.

"Hvis du oppfører deg som et byttedyr, kan de behandle deg som byttedyr. Ikke få panikk, ikke plask, og ikke prøv å komme deg unna."

"Du bør bli på samme sted. I 99,9% av tilfellene vil du ha en fantastisk opplevelse, og da vil haien fortsette på vei."

Global oppvarming kan føre til at haier drar mot vann der de vanligvis ikke bor. Ryan Johnson sa at det potensielt kan føre til at de drar til Storbritannia.

Av denne grunn mener han også at det er grunnlag for at flere mennesker gjør seg oppmerksomme på hva de skal gjøre hvis de møter en hai.

– Det er viktig at alle som går i vannet utdannes om haier, sier han.

Uttalelsene kommer kort tid etter at en australsk familie dro på fisketur, noe som endte opp med å ta en skremmende vending da båten deres plutselig ble angrepet av en stor hvit hai.

Familien hadde vært ute på fisketur da de plutselig hadde et tettere møte enn de fleste ønsker å ha, med en hvit hai anslått til å være 4,2 meter lang.

Haien sirklet rundt båten i omtrent en time. Ikke bare det, den angrep flere ganger, og til og med bet i båtens motor flere ganger.