Kim Jong-Un innrømmer epidemi: Mystisk sykdom smitter hundrevis i Nord-Korea

20/06/2022 10:45

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En mystisk magesykdom har smittet hundrevis av mennesker i Nord-Korea.

Rundt 800 familier i provinsen Sør-Hwanghae skal ha blitt rammet av det Kim Jong-Un har beskrevet som en 'akutt enterisk epidemi'.

Sørkoreanske tjenestemenn frykter feilen, antatt å være en tarmsykdom, kan faktisk være kolera eller tyfus.

Tilstandsmedier har imidlertid ikke offentlig identifisert feilen.

Men tarmsykdommer kommer fra inntak av forurenset mat eller vann og kan spre seg fra person til person. Sykdommen forårsaker kronisk diaré, feber og magekramper. Hvis det ikke behandles, kan det være livstruende.

Det nye utbruddet har lagt enda større press på staten, som kjemper mot kronisk matmangel og en bølge av Covid-19-infeksjoner.

Det statlige mediebyrået KCNA melder at Kim Jong-Un har sendt familiens egen forsyning av medisin til regionen for å hjelpe.

– Den respekterte generalsekretæren Kim Jong Un har sendt medisin utarbeidet av familien til Haeju by i Sør-Hwanghae-provinsen. [Kim] understreket behovet for å begrense epidemien så tidlig som mulig ved å ta et godt satt tiltak for å sette de mistenkte sakene i karantene for å kunne bremse spredningen grundig, står det i rapporten fra det statlige mediebyrået KCNA.

Innbyggerne i regionen som grenser til Sør-Korea skal ha brutt sammen i tårer da de fikk behandling.

Den nordkoreanske 'propagandamaskinen' var i full gang, og la til at folket i Haeju City ropte "lenge leve kameraten Kim Jong Un!" øverst på stemmen og gråt av takknemlighet.  The Sun rapporterer.

I mai innrømmet Nord-Korea for første gang at de hadde å gjøre med et Covid-19-utbrudd etter to år med å hevde at de hadde unngått det verste av pandemien.

Eksperter understreker at Pyongyang kanskje ikke vet det sanne omfanget av utbruddet.

Landet har nektet å ta imot hjelp fra det internasjonale samfunnet og har nylig avvist et tilbud fra sør om å hjelpe til med det siste utbruddet.