Kongehuset sier nei: Dropper Ecco

07/07/2022 08:15

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ecco vil snart miste tittelen som Kongelig Hofleverandør.

Som selskap kan Ecco være stolt av å være leverandør til det danske Kongelige Hof. Det er en fin tittel, men det er snart over. Ecco kommer ikke til å forlenge tittelen når den utløper i 2023, har det danske kongehus kunngjort.

Når predikatet utløper 16.april 2023. Det skriver Ecco i en pressemelding. Ecco har hatt tittelen Royal Court Supplier siden 16. April 1991, så det er altså gjennom over 30 år.

"ECCO's ledelse noterer seg kongefamiliens beslutning og har ikke mere å legge til", skrev Ecco.

Kunngjøringen beskriver ikke hva som ligger bak kongehusets beslutning. Imidlertid handler det sannsynligvis om Eccos handlinger etter at Russland invaderte Ukraina i februar.

Dette fikk mange selskaper til å trekke seg ut av Russland, men Ecco valgte som en av de få å fortsette sin virksomhet der. Det har åpenbart møtt stor kritikk fra flere steder. Som en direkte konsekvens har flere butikker sluttet å selge Ecco-sko.

Eccos administrerende direktør, Panos Mytaros, har tidligere forklart den fortsatte tilstedeværelsen i Russland ved å si at de har et ansvar for sine ansatte. Spesielt sysselsetter Ecco mer enn 1800 personer i 200 butikker i Russland.

På kongehusets hjemmeside ser det ut til at det i dag er tildelt totalt 103 danske hofpredikanter. De Danske Spritfabrikker og Georg Jensen er blant noen av de andre selskapene som også kan kalle seg Kongelig Hofleverandør.

Predikatene tildeles for en periode på fem år av gangen. Ifølge kongefamilien vurderes det på slutten av perioden om vilkårene for tildelingen fortsatt er oppfylt.

En grunnleggende forutsetning for å kunne bære tittelen er ikke overraskende at hoffet fortsetter å kjøpe selskapets produkter eller tjenester.