Kvinnen brukte sine 2500 personligheter for å dømme sin barndomsovergriper

12/01/2023

Sofie Hansen

Utland
Foto: 60 Minutes Australia
Foto: 60 Minutes Australia
En kvinne med dissosiativ identitetsforstyrrelse (DID) har sagt at de 2500 personlighetene hun lever med bidro til å redde henne fra overgrep hun led som barn.

Advarsel: Inneholder referanser til fysisk mishandling.

Jeni Haynes ble ikke født med flere personligheter, men utviklet dem i stedet gjennom barndommen da hun opplevde ekstrem og gjentatt tortur i hendene til faren, Richard Haynes.

Jeni var bare fire år gammel da hun flyttet med familien fra Bexleyheath i London til Australia i 1974, hvoretter farens misbruk ble en nesten daglig foreteelse.

I en uttalelse om offerkonsekvenser levert i retten, sa Jeni:

"Min fars overgrep ble beregnet og det var planlagt. Det var bevisst og han nøt hvert minutt av det. "Han hørte meg trygle ham om å slutte, han hørte meg gråte, han så smerten og redselen han påførte meg, han så blodet og den fysiske skaden han forårsaket. Og dagen etter valgte han å gjøre alt igjen."

I et intervju med 60 Minutes Australia beskrev Jeni overgrepet som "alvorlig, sadistisk [og] voldelig".

For å hjelpe hennes unge selv å takle overgrepene hun opplevde, skapte Jenis sinn nye identiteter for å hjelpe henne med å distansere henne fra smerten. Over tid sier hun at hun skapte 2500 distinkte personligheter for å overleve.

DID, også kjent som multippel personlighetsforstyrrelse, er definert av NHS som følelsen av tilstedeværelsen av andre identiteter, hver med sine egne navn, stemmer, personlige historier og væremåter. Noen med diagnosen DID kan også føle seg usikker på identiteten sin og hvem de er.

Jenis mestringsmekanisme ble opprinnelig møtt med skepsis, men meningene endret seg etter at hun stilte opp i vitneboksen i mars 2019 for å presentere bevis mot faren fra en rekke av hennes forskjellige personligheter, inkludert en fire år gammel jente ved navn Symphony.

Jeni diskuterte opplevelsen sin og forklarte: "Jeg visste ikke at du bare skulle ha én personlighet. Så jeg skapte mennesker. Jeg fikk folk til å takle ting jeg ikke kunne takle."

Hun hevdet at personlighetene ikke hadde noe med omverdenen å gjøre, i stedet argumenterte hun for at DID er "en kjærlighetshandling" og ikke en "psykisk sykdom eller å spille dumme spill, late som om de er andre mennesker".

"Du beskytter deg selv," la hun til. "Du beskytter sjelen din."

Hun husket hvordan personlighetene hennes ville prøve å hjelpe til med å beskytte henne mot faren, med en personlighet med amerikansk aksent som oppmuntret henne til å forlate rommet for å unngå ytterligere overgrep.

Symphony var Jenis første tilleggspersonlighet, og hun krediterte fireåringen for å få «tusenvis av mennesker» til å «ta på seg ting hun ikke ville at [Jeni] skulle gå gjennom».

Jeni beskrev personlighetene hennes som en "hær", og saken mot faren antas å ha vært den første i Australia der et offer med diagnosen DID har vitnet med deres andre personligheter og lyktes i å sikre en domfellelse.

"Vi var ikke redde. Vi hadde ventet så lenge med å fortelle alle nøyaktig hva han gjorde mot oss, og nå kunne han ikke holde kjeft for oss," sa Jeni til BBC etter rettssaken. 6. september 2019 ble Richard Haynes, da i midten av 70-årene, dømt til 45 års fengsel for sine forbrytelser.

Læs også:

Bestemor 57: Starter med OnlyFans for å betale husleie Viktoria Winslow har slått seg sammen med datteren Zoe for å starte med OnlyFans.
"Farmen kjendis" skaper sterke reaksjoner: Produksjonen bryter loven Årets "Farmen kjendis" har gitt mange dramatiske og minneverdige øyeblikk.