Par prøvde å selge nasjonale atomhemmeligheter til utenlandske myndigheter: Nå har de fått sin dom

11/11/2022 07:23

Emma

Utland
Foto: West Virginia Regional Jail and Correctional Facility Authority
Foto: West Virginia Regional Jail and Correctional Facility Authority
Et amerikansk par som forsøkte å selge atomhemmeligheter til et fremmed land, er dømt til lange fengselsstraffer og dømt til å betale nesten 100.000 dollar.

Etter å ha erkjent straffskyld for konspirasjon tidligere i år, ble Jonathan Toebbe (44) dømt til 19 år og fire måneders fengsel, mens kona Diana Toebbe (46) ble dømt til 21 år og 10 måneder.

Det skriver Unilad.

Fengselsstraffen økte med 10 år etter å ha forsøkt å smugle to brev til mannen sin mens hun satt i varetekt.

"Hadde det ikke vært for den bemerkelsesverdige innsatsen til FBI-agenter, kunne de sensitive dataene stjålet av Mr. Toebbe ha havnet i hendene på en motstander av USA, og satt sikkerheten til vårt militære og vår nasjon i fare". Det melder USAs justisminister William Ihlenfeld.

I en anmeldelse som beskriver anklagene mot Jonathan Toebbe (42), har amerikanske myndigheter tidligere forklart hvordan han hadde solgt sensitiv informasjon til en kontakt han mente representerte en fremmed makt, selv om nasjonen ikke var navngitt.

På den tiden var han ansatt som atomingeniør i marinen, tilknyttet Naval Nuclear Propulsion Program.

Ifølge en pressemelding fra U.S. Attorney's Office Northern District of West Virginia hadde Toebbe en aktiv nasjonal sikkerhetsklarering gjennom forsvarsdepartementet, som ga ham tilgang til konfidensielle data, for eksempel informasjon "om maritim kjernefysisk fremdrift, inkludert informasjon relatert til militært sensitive designelementer, driftsparametere og ytelsesegenskaper for reaktorene for atomdrevne krigsskip.

FBI mottok informasjon om at han ville selge informasjonen gjennom kontakter i det ikke navngitte landet. Og han ville motta $ 10.000 i kryptovaluta for å lukke avtalen. Men det han ikke visste var at det var FBI som var i ferd med å inngå en falsk avtale med ham.

Kort tid etter gjemte Jonathan et minnekort i et peanøttsmør smørbrød, på et avtalt sted.

Etter å ha fått minnekortet, ble undercoveragenten enige om en ny avtale med Jonathan. Etter denne handelen valgte FBI å arrestere ham.

Hans kone visste alt, og hun fortalte retten at hun angrer på at hun ikke stoppet ham.