PlayStation saksøkt for 43 milliarder

22/08/2022 11:00

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ifølge tiltalen har Sony brutt konkurranseloven, og dermed svindlet forbrukerne for mye penger.

Du kan ha en av dine egne, og ellers kjenner du definitivt noen som eier en PlayStation. Den populære spillkonsollen fra Sony, som først dukket opp på markedet i 1994, har siden da vært en stor suksess.

Den nyeste konsollen - PlayStation 5 - er fortsatt vanskelig å få tak i. Dette skyldes høy etterspørsel og svært lite produksjon, da mangelen på mikrochips også rammer Sony.

Men det er ikke Sonys eneste problem. De kan se frem til ganske stor refusjon hvis retten er enig med aktor. Spesielt har Sony blitt saksøkt for 5 milliarder pund - omtrent 43 milliarder norske kroner.

Årsaken er at Sony ifølge forbrukerrettighetsforkjemperen Alex Neill har brukt sin enorme makt til å forvrenge konkurransen ved å pålegge urettferdige vilkår og betingelser på spillutviklere og utgivere, tvinge opp prisene på produkter og til slutt treffe forbrukeren.

PlayStation har angivelig tatt så mye som 30% av salgsprisen på PlayStation Store, og derfor måtte produsenter av samme grunn belaste en betydelig høyere pris enn på andre nettbutikker.

I følge kravet som er innlevert til Competition Appeal Tribunal på fredag, er enhver bruker i Storbritannia som har kjøpt digitale spill eller tilleggsinnhold på konsollen eller via PlayStation Store siden 19. august 2016. 

"Med dette søksmålet står jeg opp for millioner av briter som utilsiktet har blitt overbelastet. Vi tror Sony har misbrukt sin posisjon og lurt sine kunder," sier Neill.

Gaming er nå den største underholdningsindustrien i Storbritannia, foran TV, video og musikk, og mange sårbare mennesker er avhengige av gambling for fellesskap og kontakt med andre mennesker. Sonys handlinger koster millioner av mennesker som ikke har råd til det, spesielt når vi er midt i høy inflasjon.