Russisk tv viser skremmende simulering av atomangrep på Europa

02/05/2022 09:00

Emma

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Den russisk-eide TV-kanalen skrøt av at de på 200 sekunder kan utslette de største europeiske byene.

Statspropaganda er et verktøy som Vladimir Putin har brukt mye gjennom hele sin tid i russlandshodet, som også har blitt uttrykt i stor grad etter hans invasjon av Ukraina.

Putin hevder at russiske tropper gjennomfører en «spesiell militær operasjon» for å «de-Nazifi» Ukraina, et syn som det store flertallet av resten av det internasjonale samfunnet ikke deler.

Mange land har innført harde sanksjoner mot Russland som gjengjeldelse for invasjonen og har gitt det ukrainske militæret våpen for å fortsette kampen mot Putin.

Men etter hvert som konflikten i Ukraina fortsetter, er det økende bekymring for at Putin kan bruke atomvåpen for å nå sine mål, ettersom han tidligere har skrytt av nye hypersoniske raketter som kan utslette andre land.

Og nå, i et program kalt 60 Minutes-programmet, har det vært snakk om at Russland har muligheten til å treffe London, Paris og Berlin med atomvåpen, som ville etterlate "ingen overlevende".

I en skremmende simulering av hvordan et atomangrep mot Europa ville se ut, anslo de at raketter avfyrt fra Kaliningrad, Russlands enklave ved Østersjøen, ville treffe Berlin på 106 sekunder, Paris på 200 sekunder og London på 202 sekunder.

Den russiske politikeren Aleksey Zhuravlyov sa at de bare skulle avfyre «ett Sarmat-missil, og så er de britiske øyene over».

En av programmets verter påpekte at siden Storbritannia også hadde atomvåpen, betydde trusselen om et gjengjeldelsesangrep at «ingen vil overleve denne krigen».

Siden både Storbritannia og Frankrike har atomvåpen og er en del av NATO-alliansen, betyr et angrep på dem at det vil bli en gjengjeldelse av atomraketter, som risikerer å bringe USA inn i konflikten.

Russland har tusenvis av atomvåpen i verdens største atomvåpenlagre, mens USA tar andreplassen.

Frankrike og Storbritannia har begge mindre enn 300 atomraketter.

Ifølge Sky News ble Ukraina i 1994 enige om å overgi sine atomvåpen til gjengjeld for løfter fra Russland om ikke å bryte verdenssikkerheten.