Russland: Matkrisen er Vestens skyld

28/07/2022 07:20

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ifølge Russlands utenriksminister Sergej Lavrov er Vesten skyld i matkrisen som Afrika for tiden lider av.

Russland er for tiden opptatt med andre ting enn krigen i Ukraina. I tillegg til stadig å måtte håndtere sanksjoner, bedriftsboikotter og ikke minst krigstaktikk, er Russlands utenriksminister Sergej Lavrov for tiden i varm himmel.

Lavrov er i Afrika akkurat nå, hvor innringeren er fylt til randen. Dermed vil det neppe være mye tid til safari. Et av formålene med turen er å forberede seg på forhold til flere afrikanske stater.

Et annet formål, ifølge det britiske forsvarsdepartementet, er å klandre Vesten for matkrisen som Afrika for tiden lider av som følge av krigen i Ukraina.

Flere afrikanske land importerer en stor del av hvete og korn fra Ukraina. Det har vært vanskelig å få noe over lang tid, da russiske styrker har blokkert flere havner i Sør-Ukraina.

Den russiske utenriksministeren har også oppfordret afrikanske land til å stå sammen mot Vesten, som ifølge Lavrov utnytter krigen i Ukraina for å styrke sin egen posisjon på den globale verdensscenen.

- Det handler ikke om Ukraina. Det handler om verdensordenens fremtid. Våre vestlige venner har sluttet å bruke ordet "folkerett". De sier at alle skal støtte regler som er basert på verdensordenen, sier Lavrov ifølge TV 2.