Sjokkfunn i barnehage: Fant knuste glass- og metallskruer i kjøttsaus

07/03/2023 09:22

Emma

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Knuste glass- og metallskruer i kjøttsaus har kostet en barnehage et surt smilefjes og en stor bot.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

1. februar sto kokt pasta penne, kokt brokkoli og kjøttsaus på menyen på Adelaide barnehage og i en barnehage i Charlottenlund, i Danmark. I de aller fleste tilfeller er det en sikker vinner. Men da barna og de ansatte på institusjonen satte tennene i retten, fant en jente i barnehagen mer enn kjøttdeig og tomatsaus.

Under kjøttsausen som jenta hadde fått servert, gjemte det seg en skrue.

Dette fremgår av følgebrevet som Fødevarestyrelsen sendte til barnehagen etter et inspeksjonsbesøk 2. februar, og som finnes på institusjonens hjemmeside.

Etter den sjokkerende oppdagelsen ble maten umiddelbart fjernet og kastet av personalet.

Men da hadde alle – 32 barnehagebarn, 49 barnehagebarn og rundt 23 voksne – spist maten.

Senere ble det også funnet fremmedlegeme i barnehagematen.

Heldigvis har ingen blitt skadet.

Hvordan havnet fremmedlegemene i maten?

– Selskapet opplyser at under produksjonen av kjøttsaus ble et plastbrett med et kundekort fra et åpent skap plassert over arbeidsbenken sluppet ned i kjøttsausen. I plastbrettet kan det ha vært knust glass og metallskruer, skriver Fødevarestyrelsen og legger til:

– Videre ble det opplyst at kjøkkenmedarbeideren valgte å sile kjøttsausen med en slisset skje. Så ble maten tilberedt igjen og servert til barn og ansatte.

Surt smilefjes og stor bot

Inspeksjonen resulterte i et surt smilefjes og en bot på 40.000 danske kroner.

Fødevarestyrelsens sluttvurdering etter befaringsbesøket 2. februar lyder som følger:

– Vi mener at selskapet har markedsført farlige matvarer som er helseskadelige, da fremmedlegemer i form av knuste glass- og metallskruer ble funnet i kjøttsaus konsumert av barn og ansatte. Dermed er det fare for skade på munn, hals og mage-tarmkanalen, da knuste glass- og metallstykker kan være skarpe eller spisse.

Anne Busk Ebbesen, institusjonsleder, sier til Ekstra Bladet i et skriftlig svar at de er lei seg for situasjonen og at de har betalt boten.