Sovjetisk drone har eksplodert i boligområde i NATO-land

14/03/2022 12:25

Emma

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En sovjetisk drone fylt med eksplosiver har etterlatt et krater og 40 biler ødelagt midt i et boligområde i den kroatiske hovedstaden Zagreb.

Kroatia har uttrykt stor bekymring for at en drone produsert i Sovjetunionen, ifølge BBC, fylt med eksplosiver, har klart å fly over tre NATO-land uten deteksjon.

Dronen fløy over både Ungarn og Romania før den krasjet inn i et boligområde i den kroatiske hovedstaden Zagreb, hvor den eksploderte.

Det sier TV 2

Dronen, som antagelig stammer fra luftrommet over krigsherjede Ukraina, var fylt med eksplosiver, ifølge Kroatias forsvarsminister Mario Banozic.

Det ble funnet rester av eksplosiver og spor som tyder på at dette ikke var et rekognoseringsfly. Vi fant deler av en luftbombe,» forklarte han, og understreket at han derfor er dypt bekymret for at den ikke ble oppdaget før den krasjet, til tross for at han fløy gjennom luftrommet i tre NATO-land.

Torsdag kveld var imidlertid dronen «klar over seg selv» da den krasjet inn i et boligområde i Zagreb, der studentene bor primært.

På mirakuløst vis ble ingen skadet som følge av eksplosjonen, men krasjet har etterlatt et stort krater og ødelagt 40 parkerte biler.

Selv om det er åpenbart å tro at det er et russisk angrep, er det ingenting som beviser at dronen er russisk i stedet for ukrainsk, og det er ingen indikasjon på at det var planlagt at dronen ville krasje akkurat der, da det antas at den "bare" gikk tom for bensin.

Kyrilliske bokstaver og en femkantet stjerne er funnet på dronen, noe som ifølge flere eksperter antyder at det er en TU-141 drone, som vanligvis er et rekognoseringsfly produsert i Sovjetunionen.

Imidlertid brukte både Russland og Ukraina det mye for overvåking på 1980-tallet og bruker det fortsatt under krigen i dag, og det er derfor ikke kjent om det er en ukrainsk eller en russisk drone.

– Det er elementer som kan tyde på at det kom fra begge deler, sier den kroatiske forsvarsministeren.

Det er imidlertid satt i gang en etterforskning for å kartlegge dronens rute, til tross for  at NATO hevder at de allerede har kartlagt dronens rute, ifølge  The Independent.

En påstand som kroatiske tjenestemenn benekter mens de kritiserer NATO for å ha en «langsom respons på en svært alvorlig hendelse».

Både Ungarn og Kroatias regjering har kunngjort at de gjennomfører en undersøkelse for å fastslå hvordan en «relativt enkel drone kan fly over NATO-land i mer enn en time uten å bli oppdaget».