Transpersoner kan ikke unnslippe på grunn av kjønnet sitt: Oppfordres til å kaste passene

03/03/2022 08:59

Emma

Utland
Foto: Privat
Foto: Privat
Transkjønnede ukrainere, som tidligere var menn, men nå er kvinner, roper ut at de ikke kan få lov til å forlate landet på grunn av sitt tidligere kjønn.

Ifølge VICE World News har flere transkjønnede ukrainere som for tiden forblir i Ukraina blitt rådet av flere menneskerettighetsorganisasjoner og frivillige organisasjoner til å «miste id-en», inkludert passene sine.

Det er fordi flere transpersoner har kunngjort at de er "helt fanget" og "redd for sine liv" i sitt eget land på grunn av deres juridiske kjønn.

Mediene har snakket med to ukrainske transkjønnede kvinner som har forklart at de ikke kan forlate landet eller reise trygt fordi det står "mann" i passene sine og deres "gamle maskuline navn".

Grupper som kjemper for transkjønnede rettigheter har sagt at problemet sannsynligvis vil påvirke flere "hundre" transpersoner som for tiden er igjen i "alvorlig fare" og føler seg "helt alene".

Årsaken til at transkjønnede kvinner ikke kan forlate Ukraina er fordi landets president Volodymyr Zelensky har beordret alle menn mellom 18 og 60 år å bli og hjelpe i kampen mot russiske tropper, som transkjønnede kvinner går under, siden de fra et ukrainsk og juridisk synspunkt er menn.

Til VICE sier kvinnene at de frykter å bli tvunget inn i hæren for å kjempe som menn, selv om de er kvinner, og en av dem media har snakket med forklarer at hun ikke engang tør å forlate leiligheten sin av frykt for å bli utsatt for transfobiske angrep.

Flere andre transkjønnede og binære ukrainere som VICE har snakket med har også forklart at deres identitet også er et problem for dem akkurat nå fordi de frykter nabolandenes holdning til det.

De er derfor redde for å flykte til andre land.

Polen, for eksempel, ifølge DR 'LHBT' frie soner, ser mange i landet generelt homoseksuelle, bifile og transpersoner, akkurat som Ungarn  også har et rykte for å være et dårlig sted å være for transpersoner, ifølge Amnesty.