Utenrikspolitisk sjef: Russlands blokade er en krigsforbrytelse

Foto: Shutterstock.com

Ifølge Borrell er dette en krigsforbrytelse.

Krigen i Ukraina har skadet seg på mange områder. I tillegg til ødelagte områder, flyktninger og døde mennesker i form av både soldater og sivile, er matområdet også dypt påvirket av krigen.

Les også

NATOs generalsekretær: Krigen i Ukraina blir dyr for danskenes økonomi i mange år fremover

Ukraina er en veldig stor produsent av korn, men akkurat nå er det svært vanskelig å få det eksportert ut av de ukrainske havnene.

Det er fordi russerne har blokkert flere havner rundt Svartehavet.

"Det er utenkelig - du kan ikke forestille deg at millioner av tonn hvete forblir blokkert i Ukraina, mens folk i resten av verden lider sult. Vi oppfordrer Russland til å fjerne blokkeringen av de ukrainske havnene," sier EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borrell.

Vestlige land har krevd at Russland slutter å blokkere Ukrainas havner i Svartehavet og lar store kornlagre nå verdensmarkeder. Blokaden har utløst advarsler om at titusenvis av mennesker står i fare for å bli hungersnød.

Josper Borrell sier videre at "dette er en ekte krigsforbrytelse, så jeg kan ikke forestille meg at dette vil vare mye lenger."

Det er spesielt afrikanske og Midtøsten stater som importerer en stor del av hveteforbruket fra Ukraina. Topp 5 ser slik ut:

  1. Moldova: 92%
  2. Libanon: 81%
  3. Qatar: 64%
  4. Tunisia: 49%
  5. Libya: 48%
Les også

Russland: Vi skammer oss ikke