Vil gjøre det ulovlig å ha kjæledyr

21/07/2022 08:30

Emma Sletta

Utland
Hunderacer
Foto: Shutterstock.com
Det er ikke overalt at kjæledyr oppfattes positivt.

I Norge har mange familier eller enslige hunder. Menneskets beste venn, som hunden kalles, har vært en trofast og populær følgesvenn blant mennesker i hundrevis av år.

To år med vekslende nedstengninger har også satt en stor brann på forespørsel etter hunder. Hunder er dermed en ganske integrert del av samfunnet. Få mennesker protesterer direkte mot hunder.

I Iran er det imidlertid ikke den samme situasjonen. Her vil du gjøre det ulovlig å ha en hund. BBC har snakket med en iransk kvinne ved navn Mahsa, som har en egen hund.

Hun sier at i den siste tiden har flere kjæledyrseiere blitt arrestert i den iranske hovedstaden Teheran, hvor kjæledyrene senere har blitt beslaglagt. Politiet i Teheran kunngjorde nylig at vandrende hunder i parker var en forbrytelse. Forbudet ble begrunnet som et tiltak for å «beskytte sikkerheten i det offentlige rom».

Det iranske parlamentet forventes også snart å godkjenne et lovforslag som vil begrense kjæledyrseierskapet generelt. I det nye lovforslaget vil det kreve særskilt tillatelse fra en egen komité.

Videre vil det være en minimumsbot på rundt $ 800 for "import, kjøp og salg, transport og oppbevaring" av en rekke dyr, for eksempel vanlige kjæledyr som katter, skilpadder og kaniner.

– Debatten rundt dette lovforslaget startet for mer enn et tiår siden da en gruppe iranske parlamentsmedlemmer forsøkte å fremme en lov for å konfiskere alle hunder og gi dem til dyreparker eller forlate dem i ørkener, sier Dr. Payam Mohebi, presidenten i Iran Veterinary Association til BBC.

"Gjennom årene har de endret dette noen ganger og til og med diskutert kroppslig straff for hundeeiere. Men planen deres kom ingen vei."