14 råd du skulle ønske du kunne gitt deg selv som ung

24/11/2017 12:30

Anniken Hauge

Viralt
Foto: Polfoto/GONZALES PHOTO HELENA LUNDQUIST
Foto: Polfoto/GONZALES PHOTO HELENA LUNDQUIST
Hvorfor var der ingen som ga disse rådene da man var ung?

- Hei på deg,

Dette er ditt voksne jeg som skriver til deg fra fremtiden, for å gi deg flere gode råd med på veien fremover.

For på tross av at du sikkert tror at du vet alt og har fullstendig kontroll på livet, så kunne du ikke tatt mer feil. Du har nemlig fortsatt mye å lære, og vil begå mange feil i løpet av årene fremover – nettopp fordi du ikke har blitt presentert for disse 14 kloke rådene.

Hjertelig hilsen meg

1. Så tøft har du det ikke: Du er ung og har det derfor kronisk tøft, da livet konstant motarbeider deg. Men ta det med ro; kleskriser, karakterpress og hjertesorger kan slett ikke måle seg med det som venter deg ute i fremtiden. Du kan forberede deg på skilmisser, dødsfall, få sparken, appelsinhud og midtlivskriser, så bare nyt den nåværende tiden.

2. Du kommer til å hate de Facebook-bildene om 10 år: Jaja, de bildene er helt sikkert morsomme nå, men om noen år kommer til å angre på at du la de ut og tenke: ‘la jeg virkelig ut dette på sosiale medier?’. Men det gjorde du, og nå gremmes ditt fremtidige jeg over ditt altfor unge ansikt, de spesielle klærne, din altfor kule attitude og enorme ungdommelige uvitenhet.

3. Du finner en annen: Nei, det var ikke ditt livs kjærlighet du nettopp måtte gi slipp på, så tørk tårene, kom deg ut av senga og ut i verden igjen. Det vil nemlig dukke opp flere store kjærligheter, på samme måte som det venter deg flere kjærlighetssorger før du finner din store kjærlighet.

4. Ta vare på vennene dine: Akkurat nå har du en stor vennekrets - både på Facebook og i virkeligheten. Derfor tar du kanskje mange av de gode vennene dine litt for gitt, men gjør deg selv en tjeneste og ta godt vare på de. De vennene du har nå vil forbli vennene dine resten av livet, så tenk over hvordan du behandler dem.

5. Ja, du er bra nok: Ikke tvil på deg selv, for du er virkelig bra nok. Selvfølelsen er svært utsatt i ungdomsårene, men du skal aldri tvile på deg selv. Så lenge du behandler andremed omsorg og respekt, så kan du se deg selv i speilet uten problemer - også i fremtiden.

6. Om et par år kommer du til å le av deg selv: Akkurat nå er sikkert tilværelsen tøff og urettferdig, og ingen forstår hvor vanskelig det er å være deg akkurar nå. Men ta det helt med ro - om noen år vil du trekke på skuldrene og humre over de ‘problemene’, du har nå. For i takt med at du blir eldre, vil du flere erfaringer og innse hvor bra livet ditt egentlig er.

7. Nei, det får deg ikke til å virke kul: I jakten på anerkjennelse og digitale likes tester du deg selv og ikke minst de nyeste trendene som muligens er dødskule akkurat nå, men som er teite etter kort tid. Vær deg selv i stedet – en kul frisyre, nye klær eller den nyeste iPhone gjør deg ikke til et bedre menneske.

8. Ikke gjør som alle andre: Det er den letteste tingen i verden for voksne med ungdomstiden bak seg, å neglisjere unges behov for å passe inn og bli akseptert. Men hvis du bestemmer deg for å tenke mindre over hva andre gjør og mer over hva du selv har lyst til, så kommer du til å kunne hvile mer i ditt unge jeg.

9. Det er greit å gjøre feil: Ta det med ro, det er helt normalt å feile. Spesielt i din alder. Faktisk så skal du feile, for det er den eneste måten du kan lære av dine feil og bli klokere av det. Så ikke vær redd for å drite deg ut, og bli helt slått ut av feil du gjør. Det vil nemlig komme mange fler på din vei, så venn deg til dem - og aksepter dem.

10. Ikke bekymre deg over fremtiden: Bekymringene dine kan ikke endre på hvor er om 5, 10 eller 20 år. Det kan bare din egen besluttsomhet og vilje til å endre på tingenes nåværende tilstand. Engstelighet vil bare sette seg som en mental sperre for deg, og forhindre at du utfolder deg. 

11. Du er ikke ordentlig forelsket: Svaret er nei. Med det hormonantallet som fyker rundt i kroppen din, så er det ikke sikkkert at du er ordentlig forelsket. Du er sannsynligvis bare følelsesladet - eller kåt - og har derfor vanskeligheter ved å tenke klart, når alle sansene dine skriker at han eller hun er den rette.

12. Nyt livet: Et viktig råd - ta det med ro og gled deg over tilværelsen. For selv om den føles problematisk, så venter de ordentlige store problemene først ute i fremtiden. Så dra ut på byen, reis, vær våken hele natten eller småforelsk deg mange, mens du kan glede deg over at låm, oppussing og nattlige bleieskift venter mange år ute i fremtiden.

13. Du vet ingenting: På tross av din storslåtte ungdomsutdannelse, alle timene med iPhonen i hånden eller ‘dannelsesreisen’ din til fjernøsten, så vet du enda ikke en dritt om det virkelige livet. Men ta det helt med ro - det kommer. Bare sug til deg all erfaring og ta læring av det.

14. Det kommer til å ordne seg: Det beste rådet ditt nåtids-jeg kan gi ditt fortids-jeg.

Les også: Ny forskning: Å eie en hund kan forlenge livet ditt med mange år