Forskere er ett skritt nærmere svaret på livets store spørsmål: Dette kan være våre siste tanker

24/02/2022 12:53

Emma

Vitenskap
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Amerikanske forskere har målt aktiviteten til en døende manns hjerne, og ved å gjøre det kan de ha funnet ut hvilke tanker du har akkurat når du dør.

Et av de mest omstridte spørsmålene noensinne er hva som skjer når du dør og hvilke tanker som går gjennom hodet ditt.

En vanlig oppfatning er at du ser livet ditt passere og dermed gjenoppleve de store øyeblikkene i livet ditt.

Et syn som ifølge en ny studie kanskje ikke er helt feil.

Amerikanske forskere utførte elektroencefalografi (EEG), en teknikk som brukes til å oppdage deler av hjerneaktivitet, på en 87 år gammel mann med epilepsi.

Det skriver Ladbible

Ved hjelp av EEG målte de den eldre mannens hjerneaktivitet til han døde av hjertestans, og de fortsatte deretter å måle aktiviteten i 15 minutter etter hans død.

Her, etter mannens død, registrerte de en form for hjernebølger som støtter ideen om at "livet går foran ens øyne."

"Ved å generere gammastråler involvert i hukommelsesvekst, kan hjernen 'spille et endelig minne om viktige livshendelser like før vi dør,' sa dr. Ajmal Zemmar, hovedforfatter av studien.

Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Frontiers in Ageing Neuroscience

Han har også forklart at studien, som er den første i sitt slag på mennesker, kan utfordre den menneskelige ideen om når man er død.

«Disse oppdagelsene utfordrer vår forståelse av nøyaktig når livet slutter og reiser viktige spørsmål, for eksempel tidspunktet for organdonasjon,» sa han.

Eksperimentet har blitt testet hos rotter med et lignende resultat før, men dette er første gang det har blitt utført på et menneske.

Forskerne bak understreker imidlertid at det er behov for mer forskning på dette området før noe kan konkluderes, og at studien bare er gjort på ett testemne.

De mener derfor at en generell konklusjon ennå ikke kan trekkes.