Professoren forklarer: Derfor går tiden ‘fortere’ med alderen, og sånn får du den til å gå 'tregere' igjen

27/07/2022 08:51

Emma Sletta

Vitenskap
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Du kan, uten store vanskeligheter, lure kroppen din til å føle at livet ditt er lengre enn det er.

De fleste voksne har sannsynligvis opplevd å se på gamle bilder og minner og tenke at tiden flyr forbi etter hvert som du blir eldre.

Mange opplever at for eksempel somrene «varte lenger» da de var barn eller unge, og det er faktisk en veldig enkel forklaring på hvorfor mange føler det slik.

David Eagleman, professor i nevrovitenskap, forklarte dette, ifølge Unilad

Ifølge ham er det relatert til måten hjernen vår husker.

Når vi er barn og unge, opplever vi stadig noe nytt og lærer nye ting, og dette betyr at hjernen sørger for å redde opplevelsen slik at vi kan huske denne nye aktiviteten for en annen gang.

Etter hvert som vi blir eldre, begynner vi imidlertid å lære færre og færre nye ting, og det vi opplever vi ofte har opplevd før, og hjernen "redder" derfor ikke opplevelsene på samme måte som da vi var barn - det går på "autopilot".

"Du finner ut verdens regler [når du er barn] [...], så når du ser tilbake på slutten av året, har du mange minner om hva du har lært," forklarte Eagleman.

"Men når du blir [...] eldre og ser tilbake på slutten av året, har du sannsynligvis gjort omtrent det samme som du gjorde de siste X årene. Og så virker det som om året bare fløy forbi."

Ifølge eksperten er det imidlertid mulig å lure hjernen din til å tro at dette er nye og viktige ting du opplever, noe som gjør at hjernen "lagrer" informasjonen, og det føles derfor som om livet ditt er lengre enn om du bare gjør det samme hele tiden.

Selvfølgelig kan dette gjøres ved å få nye opplevelser og lære nye ting, men det kan også gjøres mye enklere ved små justeringer i hverdagen.

For eksempel børsting av tennene med den andre hånden eller å sette armbåndsuret på den andre armen.

"Noe så enkelt tvinger ganske enkelt hjernen til et nytt nivå der den ikke kan forutsi hva som vil skje," forklarte han, og utdypet at hjernen derfor må slå av "autopiloten" og bli involvert, noe som gjør at du oppfatter og husker tid bedre og dermed føler at livet er lengre enn vanlig.

"[...] Når du legger deg om natten, har du mye "skyting" å se på, og det føles som om livet ditt varer lenger," forklarte Eagleman.

Det er imidlertid ingen vei rundt det faktum at årene føles lengre for barn enn for voksne, noe som skyldes et prinsipp som Santosh Kesari, PhD i nevrologi, har forklart.

Ifølge Kesari er dette rett og slett fordi ett år er en større (og dermed viktigere) del av en 10-årings liv enn av en 60-årings liv.

Han har forklart: "De fleste [voksne] føler at tiden avtok i sine tidlige dager, men så 'fremskynder' senere i livet. For en 10-åring er ett år 10 prosent av livet. For en 60-åring er ett år mindre enn to prosent av livet deres.»

Barndommens år føles uutholdelig lengre enn de i voksen alder, men du kan fortsatt gjøre noe for å få livet ditt til å føles lenger enn det egentlig er.