Forside LIVSSTIL Derfor kan feil frokostvalg bidra til tidlig aldring

Derfor kan feil frokostvalg bidra til tidlig aldring

Helseeksperter løfter frem nye funn om aldring. Et oversett organ viser seg å være spesielt sårbart.

Akkurat nå leser andre

I takt med at interessen for anti-aldring øker, jakter forskere verden over på hvordan kroppen egentlig eldes. Bak mye av nysgjerrigheten ligger en felles tanke: at det kanskje finnes et punkt i kroppen der hele prosessen starter.

Ifølge mediet Al Arabiya, tyder nyere forskning på at aldringsprosessen ikke begynner i hjertet eller hjernen, men i bukspyttkjertelen.

Dette organet, som styrer både fordøyelsen og blodsukkeret, er ofte det første som blir overbelastet, og dermed også det første som viser tegn til aldring.

Søt frokost er en skjult felle

Mange starter dagen med yoghurt, frokostblanding, bakverk, hvitt brød eller juice.

Det høres kanskje uskyldig ut, men slike sukkerbomber gir en kraftig økning i blodsukkeret og tvinger bukspyttkjertelen til å produsere store mengder insulin på kort tid.

Les også

Dr. Gadzian sammenligner til og med blodsukkerstigningen fra hvitt brød med å “injisere glukose intravenøst”. Over tid tappes bukspyttkjertelen for krefter, og risikoen for prediabetes og diabetes øker.

Han anbefaler derfor proteinrike eller mer balanserte frokoster som fullkorn, cottage cheese, omelett eller usøtet yoghurt.

Hyppige snacks holder kroppen i alarmmodus

Selv om enkelte kostholdsråd anbefaler mange små måltider, advarer Gadzian mot dette fordi hvert lille måltid trigger insulinproduksjonen.

Når intervallene mellom måltidene blir for korte, får bukspyttkjertelen aldri hvile. Det kan resultere i tretthet, døsighet og vektøkning. Selv “sunne snacks” som nøtter, bananer og proteinbarer kan være en belastning hvis de spises ofte.

Legen anbefaler minst tre til fire timer mellom måltider, og at man heller holder seg til vann, urtete eller svart kaffe uten sukker i mellomtiden.

Les også

Kaffe på tom mage gir stress

For mange er kaffe dagens første stopp. Men ifølge Gadzian kan kaffe på tom mage belaste både fordøyelsen og bukspyttkjertelen.

Koffein øker produksjonen av magesyre, øker surhetsgraden i magen og får kortisolnivået, stresshormonet, til å skyte i været. Det betyr at bukspyttkjertelen må produsere enzymer og hormoner før kroppen i det hele tatt har fått mat, noe som legger ekstra press på organet tidlig på dagen.

Balanse gir bedre aldring

Aldring kan virke som en prosess som bare skjer av seg selv, men forskningen antyder at enkle vaner kan ha stor innvirkning.

Ved å gjøre små justeringer i morgenrutiner kan bukspyttkjertelen avlastes, noe som igjen kan bidra til bedre metabolsk balanse og en sunnere aldringsprosess over tid.

Les også

Ads by MGDK