Kan ødelegge motoren: Ekspert advarer mot dårlige drivstoffvaner mange nordmenn har

01/06/2024 07:00

Emma

Forbruk
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Mange av oss gjør det, til og med bevisst.

Forskning utført av Motorpoint fant at 42 prosent av sjåførene venter til drivstofflyset tennes før de setter bensin eller diesel i bilen, og ytterligere 16 prosent innrømmet å prøve å bruke opp hver kilometer drivstoff før de fylles på nytt. Dette skaper fare for skade på motoren.

Det skriver Express.

Tim Rodie, kjøreekspert hos Motorpoint, forklarte hvorfor sjåfører ikke bør vente på at drivstofflyset skal tennes før de fyller tanken. Han sa:

"Du trenger ikke å vente på at drivstofflyset skal komme på for å besøke bensinstasjonen - det er noe jeg vil oppfordre bileiere til ikke å gjøre. Enten du har bensin- eller dieselbil, kan det føre til en rekke problemer som kan være kostbare å løse hvis du regelmessig kjører bilen nær tom."

Han sier videre at det er lurt å kjøre på når drivstofflampen er på:

"Det er viktig å huske at drivstoffvarsellampen er utformet for å gjøre det klart at du trenger å fylle opp bilen din, ingenting godt kan komme fra å prøve å kjøre ned gjenværende kjørelengde," sa han.

10-15 prosent igjen i tanken

Drivstofflyset er designet for å advare sjåfører om at de har lite drivstoff, noe som bidrar til å forhindre unødvendige sammenbrudd.

Rodie forklarte:

"Som en generell regel vil varsellampen bare tennes når den totale kapasiteten på drivstofftanken faller under 10 - 15 prosent - hvor langt du kan komme på den mengden drivstoff avhenger helt av hvor god drivstofføkonomien din er og måten du kjører på. Det er ikke en standard avstand du kan reise med drivstoffvarsellampen på, så det er alltid bedre å være forsiktig og fylle på så snart som mulig."

Ikke kjør bilen tom

Og det er lurt å ikke vente for lenge, fordi det kan skade motoren og koste deg dyrt:

"Jo lenger du venter før du fyller opp, desto større er risikoen for at du uvitende forårsaker skade på motoren din - noe som vil koste deg mye mer i det lange løp å reparere," sier han.

Selv om det ikke er ulovlig å kjøre med drivstofflyset på, kan sjåfører finne seg på feil side av loven hvis en bil går i stykker som følge av at de ikke fyller opp og forårsaker hindring eller ulykke.