7 alarmerende tegn på lungekreft som alle bør kjenne til

17/10/2017 14:15

Anniken Hauge

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Har du kontroll på de klassiske symptomene på lungekreft?

Lungekreft er en av de vanligste kreftformene vi har her i landet, og utgjør 1/3 av alle krefttilfeller hos menn, og 1/4 av alle krefttilfeller hos kvinner.

Lungekreft er den ledende dødsårsak av kreft blant menn og er i flere land blitt den hyppigste dødsårsak av kreft også blant kvinner.

De mest alminnelige tegnene på lungekreft er vedvarende hoste, blodig slim fra halsen, pustebesvær og smerter i brystet – symptomer som mange røykere også opplever.

Av samme grunn tror mange røykere at disse symptomene kommer som en konsekvens av røyking – spesielt hoste, som er veldig vanlig hos mennesker som røyker.

Mange røykere har nemlig vent seg til en viss irritasjone av luftveiene, og symptomene på lungekreft kan derfor bare være en forverring av allerede eksisterende luftveissymptomer.

Men da det nettopp er røykere som er i den største risikogruppen for å få lungekreft, så bør man være ekstra oppmerksom hvis man som røyker opplever de klassiske tegnene på lungekreft.

Også ikke-røykere blir rammet hver år, og derfor bør alle mennesker være oppmerksomme, hvis man opplever én eller flere av disse symptomene:

1. Hoste: Lengere tid med hoste kan ofte være et symptom på lungekreft. Hosten kan være en tørr irritasjonshoste, hoste med oppspytt, eller det kan være hoste som er oppstått i forbindelse med lungebetennelse.

Ses hos 65 prosent av personer med lungekreft

2. Blodig oppspytt: Å hoste opp blodig slim bør også få alarmklokkene til å ringe. Ofte skjer det i form av en fin blodstripe på en klar slimklump - også kalt oppspytt. Bronkitt-pasienter har ofte blodig oppspytt, men det kan også være et symptom på lungekreft.

Ses hos 35 prosent av personer med lungekreft

3. Tungpust: Veldig mange mennesker opplever tungpustethet , og det kan skyldes mye annet enn lungekreft. Derfor kan det også være vanskelig å oppdage hvorvidt det skyldes lundekreft under utvikling – spesielt hvis man allerede lider av bronkitt eller KOLS. Det kan dog også skyldes at lungekreften blokkerer luftveiene dine eller væske mellom lungehinnene, som kan oppstå hvos sykdommen spres dit. Under alle omstendigheter bør du ta tungpust veldig alvorlig.

Ses hos 60 prosent av personer med lungekreft

4. Smerter i brystet: Et annet tegn på lungekreft er smerter i brystet. Lungekreft kan gi smerter hvis kreften sprer seg, og en del opplever at det rammer brystet. Smertene kan skyldes kreften har vokst inn i brystveggen. Den kan også stråle ut skulder og arm. En annen type smerter skyldes spredning til knoklene. Av og til kan lungekreft også medføre ledd -og ryggsmerter uten at kreften har angrepet disse områdene.

Ses hos 50 prosent av personer med lungekreft

5. Heshet: Heshet over flere uker kan også være et symptom på lungekreft. Som tidligere nevnt vil mange muligvis forklare heshet med et heftig sigarettforbruk, men igjen kan de to tingene henge sammen. Hvis det er snakk om lungekreft, kan hesheten skuldes at kreft i lungene presser på nerven til stemmebåndet.

6. Lungebetennelse: Alle mennesker kan få lungebetennelse, men sliter du med en tilbakevendende lungebetennelse som er vanskelig å bli kvitt, så kan det skyldes lungekreft.

7. Svelgebesvær: Et sjeldent symptom på lungekreft er svelgebesvær. Det kan oppstå hvis lungekreften presser mot spiserøret og derfor forårsaker smerter når man svelger.

Andre generelle symptomer på lungekreft kan være tretthett, svette, manglende appetitt og vekttap.

Symptomene kan forekomme hver for seg eller sammen.

Symptomene behøver ikke å være tegn på kreft, men hvis du opplever dem du bør allikevel ta det på alvor og kontakte legen din så du kan bli undersøkt.

Kilde: Norsk Helseinformatikk