Hvorfor får jeg åndenød etter jeg har spist? Her er 6 årsaker til pustevansker

25/07/2017 18:45

Anniken Hauge

Helse
Hvorfor får jeg åndenød efter spisning
Foto: Shutterstock
Det kan høres alvorlig ut hvis du får en følelse av åndenød etter du har spist, men det er ikke alltid tilfellet. Du kan oppleve dette symptomet hvis du spiser for fort eller for mye. Det kan dog også skyldes noe langt mer alvorlig.

Derfor er det lurt å snakke med legen din, for å finne den konkrete årsaken hvis du opplever dette problemet. 

6 vanlige årsaker til åndenød etter å ha spist

Du kan føle deg uvel etter du har spist, av mange forskjellige årsaker. Noen av de mest alminnelige årsakene kan du lese om nedenfor.  

1.  Du spiser for mye eller for fort

Magen din blir forstørret når du spiser store måltider eller sluker maten din altfor fort. Du kan også føle deg oppblåst, hvilket vanligvis er resultatet av å svelge for mye luft mens som du spiser.

Du opplever ubehag når den forstørrede magen din presser mot mellomgulver, hvilket igjen gjør det vanskeligere for deg å trekke pusten. Mellomgulvet vil da ha mindre plass til å utvide seg på, men det skal fortsatt gi kroppen din samme mengde okysgen, hvilket får deg tilå føle at du ikke får trukket pusten ordentlig. 

Spis ganske enkelt med måte og synk maten langsomt for å unngå dette problemet. 

 

2.  Fødevareallergi

Det vil også føre til åndenød hvis du spiser noe du er allergisk mot. Du får et allergiangrep når immunforsvaret ditt overreagerer på en fødevare eller et stoff i fødevaren. Selv om du kan være allergisk mot enhver type mat, så er det åtte typer fødevarer som oftest er årsaken til allergi.

Listen inneholder hasselnøtter, peanøtter, egg, hvete, melk, fisk, skalldyr og soya. Visse frø som sennepsfrø og sesamfrø kan også utløse en allergisk reaksjon. 

Det vil effektivt forhindre åndenød Hvis du begrenser inntaket av disse allergenene eller fødevarerne, vil du effektivt forhindre åndenød.

3.  Problemer med lunger eller luftveier 

Du kan oppleve åndenød etter du har spist, hvis du har et underliggende lungeproblem. Tilstoppede luftveier på grunn av snørr eller slim, gjør det vanskelig for luften å bevege seg inn og ut av lungene. Dette får deg til å føle at det er vanskelig å trekke pusten. 

Du kan også ha vanskeligheter med å trekke pusten når du har astma. Ved å bruke en 'spacer' sammen med inhalatoren din, vil dette bidra til å få medisinen direkte til lungene dine for å lindre symptomene.  

Infeksjon i lungene eller lungebetennelse kan også forårsake hoste og åndenød. Antibiotika kan bidra til å behandle bakterier i lungene. Hvis du allerede har kols, kan åndenød indikere at tilstanden din blir værre. Andre alvorlige årsaker til åndenød er tumor i spiserøret, luftrøret osv. 

Sørg for å ta en ordentlig prat med legen din, for å utelukke muligheten for å ha alvorlige underliggende lungeproblemer. 

4.  Gastroøsofageal refluks

GØRS kan også være en årsak til åndenød etter du har spist. Det er en tilstand hvor det nedre spiserøret åpner seg for ofte eller forblir delvist åpent hele tiden. Dette gjør det mulig magesyren og maten å bevege seg opp igjen fra magen og inn i spiserøret. 

Det er ikke så alvorlig å oppleve denne situasjonen en gang i mellom, men du lider av GØRS hvis magesyren beveger seg opp mer enn to ganger i uken. Tilstanden forårsaker flere symptomer og herunder åndenød, spesielt etter du har spist. 

Du kan også oppleve en stram følelse i nedre brystkasse såvel som i mellomgulvet, med tørrhoste, heshet, astma og vanskeligheter med å svelge.

Kombinasjonen av medisin og livsstilsendringer vil medvirke til å holde symptomene i sjakk. 

5.  Arytmi

Navnet refererer til uregelmessige hjerteslag. Tilstanden er ganske vanlig og normalt harmløs. Sykdommen produserer en rekke forskjellige symptomer, herunder åndenød rett etter du har spist.

Du merker muligvis ingen symptomer hvis du har milde arytmer, men alvorlige arytmer kan forårsake spesifikke symptomer som utmattelse, hjertebank, svimmelhet, brystsmerter og besvimelse. I noen sjeldne tilfeller kan arytmi også føre til opphørt hjerteslag eller hjertestans. 

Behandlingsmulighetene omfatter medisin, operasjon og endret livsstil. 

6.  Angstlidelser

Angstlidelser er typer psykiske lidelser preget av paranoia, frykt, rastløshet og panikk. Disse tegnene på angstlidelser vil gjøre det vanskelig for deg å fungere normalt.

Du kjenner kanskje forskjellige symptomer i forskjellige angstlidelser som OCD, panikkangst, fobier og generalisert angst, men åndenød er oftest et vanlig symptom på en angstlidelse. 

Hvis angsten din er forbundet med vekt eller andre diettrelaterte problemer, så kan måltider føre til åndenød og forårsake andre symptomer som kvalme, svimmelhet, brystsmerter og intens frykt.

Angstlidelser følges ofte av andre lidelser, og denne listen omfatter anoreksi, bulimi, depresjon og overspising.

Behandlingsmulighetene vil avhenge av alvorlighetsgraden av symptomene, og kan omfatte en kombinasjon av medisin og terapi.

Bemerk

Du bør søke øyeblikkelig legehjelp hvis du opplever åndenød i kombinasjon med andre symptomer som å hoste opp blod, har en tung, hvesende pust og feber over 38 grader. Ring 113 øyeblikkelig eller be noen om å kjøre deg til sykehuset. Ikke kjør selv om du opplever slike symptomer. 

Læs også:

Fant en gammel matboks fra 1951 på loftet: Fikk sjokk da den ble åpnet Da et ektepar kjøpte en eldre bolig, bestemte de seg for at huset skulle renoveres. Under renoveringen fant de to matbokser, som var klemt fast under loftet i kjelleren. Innholdet i matboksene sjokkerte dem.