Dette betyr det når du har et pinnsvin i hagen din

18/04/2025 06:05

Yvonne

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Nå våkner små pinnsvin fra dvalen, og de kan dukke opp i hagen din. Dette må du passe på når du går i gang med hagearbeidet.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Når temperaturen stiger og dagene blir lengre, våkner pinnsvinene fra vinterdvalen. Etter flere måneder i hi er de både tynne og sultne – og på jakt etter mat, ly og et trygt sted å slå seg ned. Det er derfor mange nå oppdager små pinnsvin som snuser seg frem i skumringen.

At de velger hagen din, er ingen tilfeldighet. Et pinnsvin slår seg bare ned der forholdene ligger godt til rette. Løvhauger, kratt og gamle trekubber gir gode skjulesteder, og har du samtidig naturlig mat som insekter, biller og snegler – da har du gjort alt riktig.

Vår betyr også småpinnsvin på vei
I løpet av våren begynner paringstiden, og fra slutten av mai til starten av juni kan hunnene få unger. Derfor er det ekstra viktig å la løvhauger og hagehjørner være i fred. Det kan nemlig ligge et lite reir med små, skjøre pinnsvin der.

Hvis du skal rydde i hagen, bør du sjekke nøye før du stikker rake eller spade ned i buskas og løv.

En venn i hagen – og en nyttig en
Pinnsvin er ikke bare koselige å se på. De hjelper også til med å holde hagen fri for skadedyr – de spiser blant annet snegler, biller og larver. Dermed fungerer de som naturlige skadedyrkontrollører, og gjør kjemiske midler unødvendig.

Et pinnsvin i hagen betyr:

  • Et naturlig økosystem i balanse

  • Redusert behov for gift og plantevernmidler

  • Mindre snegleplager

Slik gjør du hagen din pinnsvin-vennlig i vår

  • La løvhauger og kratt ligge – det kan være et hi

  • Sett ut vann, men aldri melk (det blir de syke av)

  • Ikke dekk hele hagen med stein og plen – litt rot og naturlig liv trengs!

  • Sjekk hagen før du slår plenen eller rydder buskas

  • Lag gjerne et lite hus av tre eller hageavfall – pinnsvin elsker gjemmesteder

Et tegn på en god hage
Ser du et pinnsvin nå på våren, er det et klart tegn på at hagen din er et godt sted – ikke bare for deg, men for naturen også.

Kanskje du til og med hører små puste- eller gryntelyder i hagen om kvelden. Da vet du at det er liv der ute – og at du er vertskap for en av hagens aller beste hjelpere.