Forside LIVSSTIL Du gjetter aldri hvor mye salt som skjuler seg i...

Du gjetter aldri hvor mye salt som skjuler seg i «vanlig» mat

De fleste nordmenn spiser dobbelt så mye salt som anbefalt – uten å vite det. Det er nemlig ikke saltkaret som er den store synderen, men maten du ikke engang tenker på som salt.

Akkurat nå leser andre

Helsedirektoratet anbefaler at vi ikke spiser mer enn 5-6 gram salt om dagen. Likevel ligger gjennomsnittet på rundt 10 gram. Og det er ikke fordi vi er altfor ivrige med saltkaret hjemme. Hele 70-80 % av saltinntaket kommer nemlig fra ferdigmat, brød og pålegg. Det skriver Samvirke.

«Vi trenger ikke bekymre oss så mye for saltet vi drysser over maten selv. Den store saltbomben er ferdigprodukter – det vi kjøper klart i butikken», sier Natasha Selberg, ernæringsfaglig rådgiver i Hjerteforeningen i Danmark.

I Norge viste en undersøkelse fra 2023 at 60 % av maten i handlekurven var ultrabearbeidet. Og selv om vi ikke har oppdaterte tall for Norge, regner ekspertene med at halvparten av kaloriene våre kommer fra slike produkter.

Brød er verstingen

Selv om brød er en hverdagshelt i mange norske hjem, skjuler det seg ofte mye salt i skivene. Brød fra bakeri inneholder i snitt mer salt enn brød fra dagligvarebutikken, viser tester Hjerteforeningen har gjort.

«Vi ser at brød fra bakerier ofte har høyere saltinnhold enn industribakt brød. Det er noe å tenke på når du velger brød i butikken», sier Selberg.

Cornflakes eller chips?

Les også

Du merker kanskje ikke smaken, men flere frokostblandinger inneholder overraskende mye salt. Faktisk kan noen typer cornflakes ha like mye salt som en porsjon potetgull.

Det samme gjelder produkter som kjeks og kaker. De smaker søtt, men er ofte fulle av skjult salt – noe som gør det vanskeligere å vite hva du faktisk får i deg.

Slik spiser du mindre salt

Hvis du vil redusere saltinntaket, bør du sjekke næringsinnholdet på pakken – eller se etter Nøkkelhullet. Produkter med Nøkkelhullsmerket må oppfylle strenge krav til blant annet saltinnhold.

Men det beste trikset? Lag mer mat fra bunnen.

«Mange har begynt å velge takeaway og ferdigretter av tidsårsaker. Men det er i den maten det skjuler seg mest salt. Hvis du lager mer selv, får du automatisk bedre kontroll på hvor mye salt du spiser», sier Selberg.

Les også

Vil du spise mindre salt? Start med å titte litt ekstra på brødet, frokostblandingen og pålegget ditt. Kanskje skjuler det seg mer salt der enn du tror. Og husk: Litt mer tid på kjøkkenet kan gjøre underverker for helsa.

Ads by MGDK