Den holder deg mett, senker kolesterolet og gjør miljøet og lommeboka en tjeneste. Likevel er det nesten ingen som spiser den.
Akkurat nå leser andre
I en tid der mange leter etter eksotiske helsetrender, ligger løsningen faktisk rett foran oss, kanskje i en støvete boks bakerst i skapet.
Dette er maten som en gang var hverdagskost, men som i dag knapt får bli med til middagsbordet.
Det skriver mediet Gezondnu.
Den glemte hverdagshelten
Bønner, linser og kikerter, også kjent som belgfrukter, er skikkelige kraftpakker. De senker kolesterolet, er fulle av planteprotein, jern og viktige vitaminer, og de holder magen i gang med masse fiber.
Men belgfrukter er også gull for miljøet. De krever lite vann, lite gjødsel og henter nitrogen rett fra lufta, noe som faktisk gjør jorda bedre.
Les også
Likevel står de og samler støv i kjøkkenskapene våre.
Billig, bærekraftig – men fortsatt glemt
Ifølge Ernæringssenteret burde vi spise minst 135 gram belgfrukter i uka – det tilsvarer en bolle linsesuppe eller en porsjon chili. Men de fleste får i seg under halvparten.
Hvorfor? Mange forbinder bønner med «fattigmannskost», sier den nederlandske matskribenten Karin Luiten. Så snart folk får mer penger, dropper de bønnene.
Andre synes bare de virker kjedelige, eller aner ikke hva de skal gjøre med dem. I mange andre land, som Mexico og India, er belgfrukter en daglig selvfølge. Der er bønner alt annet enn kjedelige!
Tid for comeback på kjøkkenet
Heldigvis er bønnene på vei ut av glemselen. Hummus, falafel, linsesalater og chili sin carne viser at de slett ikke trenger å være kjedelige.
Les også
Prøv en pastarett med hvite bønner eller en krydret linselapskaus, det er mettende, næringsrikt og overraskende godt! Og du trenger ikke koke dem selv, for hermetiske bønner er like sunne som tørkede.
Du kan faktisk dyrke dine egne – selv i en potte på balkongen.
Bare én porsjon i uka kan gjøre en forskjell
Bønner er en av de enkleste måtene å spise både sunnere og mer klimavennlig på.
Bare ett ekstra måltid med bønner i uka kan gjøre underverker, for tarmen, hjertet, planeten og lommeboka.