Lukten kan komme på bare 15 minutter. Forklaringen er overraskende enkel.
Akkurat nå leser andre
Asparges har i lang tid hatt en helt spesiell plass på menyen, både på restauranter og hjemme på kjøkkenet.
Ifølge NHI er det likevel én litt uventet effekt mange opplever kort tid etter et aspargesmåltid: Urinen kan få en kraftig og svovelaktig lukt.
Dette er stoffet som står bak lukten
Den karakteristiske lukten skyldes aspargessyre, en forbindelse som finnes naturlig i asparges, og som faktisk ikke finnes i andre grønnsaker eller matvarer.
Aspargessyren lukter ikke i seg selv, men når kroppen fordøyer aspargesen, brytes den ned til svovelholdige biprodukter. Det er disse som gir den spesielle lukten i urinen.
Derfor merker du det så raskt
Aspargessyre er svært vannløselig, og binder seg derfor raskt til urinen.
Les også
Ifølge Karsten Olsen, lektor ved Institutt for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet, kan det gå så lite som 15 minutter fra du har spist asparges til lukten merkes.
Jo ferskere aspargesen er, desto tydeligere kan lukten bli, og hvit asparges inneholder mer aspargessyre enn grønn.
Ikke alle kjenner lukten
Selv om alle som spiser asparges skiller ut de illeluktende svovelforbindelsene, er det ikke alle som kan lukte dem.
Studier viser at det trolig er mellom 20 og 50 prosent som faktisk opplever lukten. Årsaken er både forskjeller i fordøyelsen og genetiske variasjoner som påvirker luktesansen.
Helt ufarlig
Lukten etter asparges er helt ufarlig, bare litt pussig.
Les også
Vil du dempe den, kan det hjelpe å koke aspargesen godt og drikke rikelig med vann. Og hvis du ikke merker noe som helst? Da er du bare blant dem som slipper unna denne velkjente effekten.