Forside LIVSSTIL Pollenallergi og julemat: Derfor kan du reagere om vinteren

Pollenallergi og julemat: Derfor kan du reagere om vinteren

Pollen allergy
Shutterstock

For mange med pollenallergi kan julemat ende opp med kløe og hevelse rundt eller i munnen. Ikke bekymre deg, dette er ikke farlig i seg selv.

Akkurat nå leser andre

Det kan virke rart at pollenallergi kan gi plager midt på vinteren – og attpåtil i forbindelse med julemat. Likevel kan flere typiske julefavoritter utløse symptomer hos personer med pollenallergi.

Ifølge Astma-Allergi Danmark kan blant annet risgrøt, appelsiner og nøtter gi reaksjoner som kløe i munn og svelg, eller lett hevelse.

Derfor skjer det: Kryssreaksjon

At pollen kan «spøke» om vinteren høres ikke helt logisk ut, men forklaringen er enkel: Kroppen kan forveksle allergifremkallende proteiner i pollen med lignende proteiner i matvarer – særlig i frukt, grønnsaker og nøtter. Dette kalles kryssreaksjon (pollen–mat-syndrom).

Faktisk opplever:

  • omtrent én av to som er allergiske mot bjørk-, gress- og burotpollen, symptomer når de spiser enkelte nøtter, frukter og grønnsaker
  • omtrent én av tre med kun bjørkepollenallergi, kryssreaksjoner

Som regel mildt – men kan i sjeldne tilfeller bli alvorlig

For de fleste er reaksjonene milde og går raskt over. I sjeldne tilfeller kan det oppstå hevelse i svelg og hals, noe som kan gjøre det vanskelig å puste.

Les også

Ved plutselig og kraftig hevelse i svelg eller hals, bør du oppsøke lege umiddelbart eller ringe 1-1-2.

Har du tidligere hatt sterke reaksjoner på mat som kryssreagerer med pollen, bør du snakke med lege om hvilke forholdsregler du bør ta – særlig hvis du ved et uhell får i deg noe du ikke tåler. I noen tilfeller kan det også dreie seg om en egen matallergi som bør utredes.

Gode råd ved pollenallergi og mat

Varmebehandling kan hjelpe

Mange tåler maten bedre når den er kokt, bakt eller stekt, fordi proteinene som gir reaksjon ofte brytes ned ved varme.

Unntak: Reagerer du på for eksempel selleri, peanøtter eller nøtter, kan du også få symptomer selv etter varmebehandling. Prøv deg forsiktig fram – og snakk med lege hvis du har hatt alvorlige reaksjoner.

Skall og håndtering kan spille inn

Noen med bjørkepollenallergi kan få symptomer i nese og øyne når de skreller poteter eller gulrøtter.

Les også

Tips:

  • Får du nysing eller kløe når du skreller poteter, kan du prøve å koke potetene først og skrelle dem etterpå
  • Noen tåler gamle poteter bedre enn nye
  • Enkelte tåler noen eplesorter bedre enn andre
  • Noen tåler revet eple bedre enn helt eple
  • Å skrelle frukt kan også gjøre den lettere å tåle

Matvarer som kan gi kryssreaksjoner ved pollenallergi

Listene under er ikke forbudslister, men en veiledning til hva du kan være ekstra oppmerksom på. Det er sjelden at man reagerer på alt som står her – spis gjerne det du tåler.

Ved bjørkepollenallergi

Aprikos, plomme, fersken, kirsebær, kiwi, nektarin, pære, eple, gulrot, potet, tomat, paprika, selleri, peanøtt, hasselnøtt, mandel, paranøtt (Brasil-nøtt), valnøtt.

Ved gresspollenallergi

Appelsin, melon, tomat, erter, peanøtt.

Ved burotpollenallergi

Melon, solsikkefrø, paprika, gulrot, pastinakk, persillerot, selleri, kamille, persille.

Les også

Krydder og urter

Krydder og urter kan i sjeldne tilfeller gi symptomer – særlig hos personer som er allergiske mot selleri og samtidig har allergi mot burot eller bjørk.

Eksempler:
Anis, karri, merian, basilikum, koriander, oregano, dill, spisskummen, paprika, estragon, løpstikke, svart pepper, fennikel, malurt, timian.

Eksotisk frukt og grønt: Vær litt ekstra forsiktig

Noen med pollenallergi får uventede symptomer av rå, eksotiske frukter og grønnsaker – ofte når de er på reise.

Har du hatt kraftige reaksjoner tidligere, kan det være lurt å starte med små biter til du vet om du tåler det.

Les også

Ads by MGDK