Solsnudagen er endelig her!

21/12/2017 11:25

Anniken Hauge

Livsstil
I dag er den korteste dagen i året på den nordlige halvkula.

På dager som i dag er det nok mange som lengter tilbake til lange, varme sommerdager.

I dag er det bare 5 timer og 54 minutter med dagslys, da solen står opp 09.18 og går ned klokken 15.12 i Oslo.

Dagen i dag kalles offisielt vintersolhverv, men mange av oss kjenner også dagen som solsnudagen – den korteste dagen i året.

Vi kan trøste oss med at det kunne vært verre. Til sammenligning er det flere byer i Nord-Norge som i lang tid ikke har sett solen i det hele tatt. Sist gang det var dagslys i Tromsø var 26. november. Først 15. januar får de oppleve dagslys igjen, og da bare i 57 minutter. Det skriver BA.

Professor  Jan Petter Hansen ved Universitet i Bergen, forklarer hva som skjer med jorda og sola denne dagen:

- I dag er den korteste dagen på den nordlige halvkule, men den lengste i syd. Grunnen til forskjell på lengden på dagen er at jorden snurrer rundt en akse, som ikke er vinkelrett på det planet der jorden går rundt solen, sier han og presiserer:

- Men ingenting snur. Jorden snurrer på samme måte hele tiden, og det gjør solen også. Det er bare vinkelen som endres, slik at vi fremover får mer sollys rettet mot oss her på den nordlige halvkule. Når det er sommer hos oss, heller vi mot solen – og motsatt om vinteren. Hadde ikke det skjedd, så hadde vi ikke hatt ulike årstider.

Også humøret blir ofte kraftig påvirket under høst- og vinterhalvåret, med kaldere dager og mindre dagslys.

- Mennesket er generelt veldig ytre stimulert, og lys er en av de viktigste kildene. Et mennesket tenker ca. 60 000 tanker i døgnet, og hos gjennomsnittsmennesket er 85 prosent av disse bekymringer. Dermed påvirker mørket en del, sier psykolog Trond Haukedal til BA.

Han anbefaler folk å jobbe med relasjoner for å styrke vår psyikiske helse, og understreker at julen gir oss ypperlig mulighet til det. 

- Legg vekk mobiltelefonen og snakk sammen, eller spill ludo, er anbefalingen fra psykologen.

Les også: Det tar bare 5 minutter: Denne japanske metoden mot ryggsmerter har spredt seg over hele verden