Salget har tatt helt av i desember.
Akkurat nå leser andre
Jula nærmer seg, og mange har ribbe, pinnekjøtt, mandelpoteter og kålrot på handlelisten i disse dager. Men blant juleklassikerne finner en overraskende nykommer stadig oftere veien ned i handlekurvene: blåbæret.
«I desember 2024 solgte vi litt over 300.000 kilo blåbær. Året før lå tallet på rundt 135.000 kilo. Det er en økning på 122 prosent», sier Anders Smestad, bærsjef i Bama og legger til:
«Vi spiser mer bær generelt, og særlig når vi skal kose oss. Det som skiller seg ut nå, er hvor kraftig blåbærsalget øker i desember sammenlignet med tidligere år. Vi forventer at årets volum slår fjorårets rekord. Blåbær er i ferd med å virkelig befeste seg som en naturlig del av julekosen», sier Smestad.
Sunnere julemat
Blåbærets salgsvekst henger tett sammen med en tydelig forbrukertrend: Stadig flere ønsker å spise renere råvarer og færre ultraprosesserte produkter.
«Folk ønsker en julekos som føles litt lettere, og blåbær passer naturlig inn. De både smaker godt og er en ren råvare som gjør desserter, frokostskåler og småsnacks mer fargerik», sier Lise Marie Brandstadmoen, leder for Helse og ernæring i Bama.
Les også
Hun mener blåbær treffer flere behov samtidig.
«Mange spiser dem som ren snack, bruker dem i desserter eller som frisk topping på frokostbordet. Det gir en kontrast i en måned som ellers preges av tunge og søte smaker», sier Brandstadmoen
Blåbær på risgrøten?
De blå sunne bærene som er fulle av antioksidanter og både C og E-vitaminer, passer angivelig både til frokost, på risgrøten eller til dessert.
«Blåbær har naturlig sødme, god smak og sunne næringsstoffer som vitamin C og vitamin E. Blåbær kan friske opp søte juleretter», sier Brandstadmoen.
Hun forteller at tilgangen på gode blåbær har blitt bedre – også i vintermånedene -og at kvaliteten er høy.
Les også
«Stadig flere forbrukere får øynene opp for det, og derfor går vi mot en rekorddesember for blåbær», slår hun fast.
Hvis du vil inspirasjon til oppskrifter med blåbær eller andre juleretter, sjekk ut vår MAT-SEKSJON.
