Assisterende helsedirektør fastslår: Her er 5 råd fra som skal følges hvis du skal utenlands i sommer

14/07/2020 14:30

Emma

Nyheter
Foto: Terje Pedersen/NTB/Ritzau Scanpix
Foto: Terje Pedersen/NTB/Ritzau Scanpix
Norske myndigheter har nå åpnet for utreise til steder som Mallorca. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad er klokkeklar i hans advarsel om at nordmenn burde bli hjemme i sommer.

Fra 15. juli blir det endelig mulighet for norske borgere å reise utenlands uten å skulle være i karantene når de kommer hjem igjen.  

Etter at myndighetene har åpnet opp for reise til flere lande, har reiseoperatørene sett en stor øking i bestilling av utenlands reiser fra nordmenn.    

Espen Nakstad sier klart og tydelig fra til alle nordmenn som planlegger utenlandsreiser at de har et personlig ansvar for ikke å bringe smitten med tilbake i landet. 

«Alle som planlegger utenlandsreise må ta et personlig ansvar for at de ikke bidrar til å ta smitte inn i landet.» Sier Nakstad til VG

 

Konkrete råd

Nakstad kommer heretter med fem råd som han oppfordrer alle de som allikevel reiser til utlandet å følge nøye.

  1. Sett deg nøye inn i situasjonen og reglene som gjelder i område du reiser til.
  2. Vær forberedt på at situasjonen kan endre seg
  3. Hold avstand til andre
  4. Hold deg unna steder med mange mennesker
  5. Vær ekstra påpasselig når du kommer hjem. Test deg hvis du får luftveisproblemer eller andre Korona symptomer. Da bidrar du til at vi kan gå høsten i møtte uten å måtte innføre nye smitteverntiltak i Norge.

Turister vil inn i Norge  

Det har vært et massivt trykk fra utenlandske turister om når de må få lov til å komme inn i Norge igjen. Det populære fergeselskap Color Line er en av dem som forbereder sig på det store trykket som vil komme. 

De turistene som kommer med bil vet vi at blir i Norge i gjennomsnitt ti dager. Så de nærmeste dagene nå vil de sildre inn i norske fjorder og i fjell-Norge. Vi vet av erfaring at det er store volum som kommer, og spesielt de tyske bilturistene er kjempeviktige, sier konserndirektør i Color Line Helge Otto Mathisen.

Da myndighetene åpnet for dansk innreise i Mai, merket Color Line et stort trykk fra danske turister som ville på ferie til Norge. Hvilket Color Line sier er veldig overraskende, fordi danske turister normalt ville komme om vinteren. 

En ny undersøkelse fra Innovasjon Norge viser at cirka 2,2 millioner tyskere planlegger eller vurderer å holde norsk sommerferie i sommer. Hvilket betyr at Norge er like attraktivt som Spania og Frankrike.

I 2019 utgjorde tyskere rundt 25% av alle utenlandske sommerturister på Vestlandet.

Nakstad forteller at de utenlandske turistene vil fra og med onsdag få god informasjon om hvilke smittevernregler de skal følge mens de er på ferie i Norge og hva de skal gjøre hvis de blir smittet mens de er i landet. Nakstad avslutter med at det er veldig viktig at disse informasjoner blir brukt aktivt, på steder hvor det er mange turister.