Triste nyheter for alle ølelskere: Vil bli dyrere og smake dårligere

14/10/2023 18:00

Sofie Hansen

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ølelskere blant oss kan møte tøffere tider.

Både mengden humle i avlingene og kvaliteten på den viktige råvaren, som er essensiell i de fleste ølsorter, påvirkes av global oppvarming.

Det viser en ny studie i tidsskriftet Nature Communications, skriver The Guardian.

Nå anslår forskerne at humleavlingen i europeiske vekstområder vil falle med 4-18 prosent i 2050 dersom bøndene ikke tilpasser seg varmere og tørrere vær.

Innholdet av alfasyrer i humlen, som gir ølet dens karakteristiske smak og lukt, vil synke med hele 20-31 prosent. Det skriver Dagbladet. Den skummende drikken står derfor i fare for å bli både dyrere og dårligere.

– Øldrikkere vil garantert kjenne klimaendringene, enten på prislappen eller på kvaliteten. Basert på våre data virker det uunngåelig, sier forsker og medforfatter av studien Miroslav Trnka.

Øl er den tredje mest populære drikken i verden etter vann og te, vanligvis smaksatt med aromatisk humle dyrket hovedsakelig på middels breddegrader.

Allerede truffet

Planten er følsom for endringer i lys, varme og vann. De siste årene har etterspørselen etter høykvalitetshumle blitt presset opp av fremveksten av utallige mikrobryggerier.

Anlegget er allerede påvirket av klimaendringer, viser den siste studien. Forskerne sammenlignet gjennomsnittlig årlig avkastning av aromatisk humle i periodene 1971-1994 og 1995-2018.

De fant «et betydelig fall i produksjonen» og det største fallet i gjennomsnittlig årlig humleavling ble funnet i Celje i Slovenia. Der har produksjonen falt med 19,4 prosent.

I Tyskland, den nest største humleprodusenten i verden, er gjennomsnittlig humleutbytte ned 19,1 prosent i Spalt, 13,7 prosent i Hallertau og 9,5 prosent i Tettnang.

Studien viste også at alfasyreinnholdet i humle, som gir ølet dens aroma, har gått ned i alle regioner.

– Smaken på øl avhenger ikke bare av humlen, men det forklarer en del av populariteten. Bortsett fra været og politikken er det vanligste samtaleemnet på puber rundt om i Europa ... øl, sier Trnka.

Læs også:

Derfor bør du spise det hvite «rusket» på klementinen Vi alle elsker frukten for sin friske duft, søte smak og at den er så enkel å skrelle. Men det er faktisk det hvite «rusket» som skjuler en skattekiste av næringsstoffer.