Raser etter første dag i Lillehammer: "Bør ikke få arrangere verdenscup"

14/03/2023

Emma Sletta

Sport
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Både utøvere og trenere er mildt sagt skuffet etter den første hoppdagen i Lillehammer denne uken.

Det ble en strålende norsk hoppdag i Lillehammer mandag om man ser på resultatene som ble levert. Men der stoppet begeistringen for mange.

Gjennom mandagen var det flere ting som skjedde som fikk både utøvere, ledere og andre til å reagere.

Et voldsomt snøvær førte til at kvinnenes hopprenn ble utsatt. Flere reagerte på avgjørelsen, og sterkest i kritikken var den norske sportssjefen Clas Brede Bråthen som sto for.

Flere nasjoner klaget over enten manglende eller dårlige bord i smørehyttene sine. Blant annet kom en av lederne fra Tyrkia sin delegasjon inn på presserommet for å lufte sin frustrasjon til arrangøren som betjente pressesenteret.

I herrenes prøvehopp kom det et dramatisk fall fra polske Pawel Wasek.

Og flere utøverne på herresiden klaget over en detalj på hoppkanten under prøvehoppene som gjorde at utøverne fikk en unaturlig og brå rotasjon ut fra hoppkanten.

Slakter arrangøren

– Dette er ikke sånn det skal være i en historisk by som Lillehammer. Neste gang må arrangøren være mer forberedt. Hvis ikke, da bør de ikke få arrangere verdenscup, sier den polske hoppsjefen Thomas Thurnbichler til TV2.

Han var alt annet enn blid i praten med TV2 om hvordan han hadde opplevd den første dagen i Lillehammer.

Den tidligere skihopperen opplevde at ingenting var forberedt godt nok fra arrangørens side før turneringen i Lillehammer. Han peker på mange småting som dårlig bord i hyttene og snø på stolheisen som er dårlig for hoppdressene som noen eksempler.

Mannen som innehar bakkerekorden i Lysgårdsbakken med 146 meter fra 2009, Simon Amman, stilte seg også svært undrende til forholdene under prøvehoppene.

Mandagens beste hopp kom fra Halvor Egner Granerud som med det tok over ledelsen sammenlagt i Raw Air. Han forteller også at han ble kastet ut fra bakken i en «rar vinkel» på prøvehoppet sitt.

Han, i likhet med resten, poengterer imidlertid at det hele var fikset til kvalifiseringen begynte. 

Erkjenner kritikken

Administrerende direktør i Lillehammer Olympiapark Per Olav Andersen erkjenner at ikke alt gikk etter planen.

Han forteller at de tirsdag legger nytt spor ettersom de har et ordinær snøspor som påvirkes av både snø og vind.

– Vi tar selvsagt kritikk på dette med forholdene, men jeg er litt overrasket over de andre momentene her. Men vi burde helt klart ha vært bedre forberedt på dette med vær og forhold i går, sier han til TV 2 når han får høre all kritikken.

Se verdenscuprennet i Lillehammer på TV 2 Direkte og TV 2 Play fra kl. 15.30.

Læs også:

Sportsstjerne død i tragisk ulykke Sportsstjernen har på tragisk vis gått bort.
Erna Solberg: Ny kald krig Derfor bør Norge bli med i EU.