Dette er grunnen til at fredag ​​13. anses som uheldig

13/01/2023

Sofie Hansen

Underholdning
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Som du uten tvil har lagt merke til, er det 13. januar i dag, og det er fredag. Denne dagen anses som uheldig, men er det egentlig noe bak den overtroen?

Det korte svaret – som med mange overtro – er absolutt ikke. Det er tross alt bare en dag.

Men det er grunner til at datoen anses å være uheldig, og de er ganske interessante, så hold deg rundt og du vil finne ut hva den store saken handler om.

Vrangforestillingen rundt fredag ​​13 er inngrodd i den vestlige sivilisasjonen, og skaper til og med en svært vellykket filmserie, som du sikkert er klar over, men sannheten bak den kommer fra årtusener siden.

Det er verdt å nevne at hvis du er bekymret for i dag, er det faktisk en ny fredag ​​13 som følger senere i år, med en til planlagt i oktober også.

Så, vår reise tilbake til opprinnelsen til overtroen starter med døden til Jesus Kristus, som ble forrådt på en fredag ​​av en av de 13 personene som var på hans siste nattverd – inkludert ham, åpenbart.

Det gjorde at fredagsdagen og tallet 13 ble ansett som uheldig. Selv om det kan ha skjedd for 2000 år siden, ble koblingen egentlig ikke angitt før på 1800-tallet.

I 1869 skrev Henry Sutherland Edwards en biografi om den sagnomsuste komponisten Gioachino Rossini, og la spesielt merke til at dødsdatoen hans var viktig. Edwards sa:

«Han [Rossini] var omringet til det siste av beundrende venner; og hvis det er sant at han, som så mange italienere, betraktet fredager som en uheldig dag og tretten som et uheldig tall, er det bemerkelsesverdig at han fredag ​​13. november døde.»

Det er også en ide om at dagens mysterium kommer fra 1300-tallet da kong Filip IV av Frankrike brutalt torturerte og brente levende en last med tempelriddere, selv om det er noen spekulasjoner rundt det også.

Så, på begynnelsen av 1900-tallet – 1907, som det skjer – ble det skrevet en roman som sementerte datoen i den offentlige bevisstheten.

Det ble tydeligvis kalt "Fredag, den trettende".

Den ble skrevet av Thomas W. Lawson og den fokuserte på en forretningsmann som var fast bestemt på å skape problemer og kaos på den aktuelle dagen på aksjemarkedene.

Åpningssetningen i boken lyder: «Fredag ​​den 13.; Jeg tenkte like mye.

"Hvis Bob har startet, vil det være et helvete, men jeg vil se hva jeg kan gjøre."

Kort sagt, det er ingenting å bekymre seg for datoen fredag ​​13. Bare ikke la en svart katt krysse veien din eller gå under noen stiger. Det er vel ingen grunn til å friste skjebnen?

Læs også:

Bestemor 57: Starter med OnlyFans for å betale husleie Viktoria Winslow har slått seg sammen med datteren Zoe for å starte med OnlyFans.
"Farmen kjendis" skaper sterke reaksjoner: Produksjonen bryter loven Årets "Farmen kjendis" har gitt mange dramatiske og minneverdige øyeblikk.