Tusenvis av barn har blitt misbrukt i flere tiår: Pave Frans' unnskyldning er ikke god nok

29/07/2022 08:01

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Canadas regjering har kritisert pave Frans' unnskyldning for overgrepene kanadiske barn har opplevd i katolske skoler.

Pave Frans er for tiden godt i gang med et ukeslangt besøk i Canada, som mandag startet med at han ba om unnskyldning for flere tiår med overgrep mot barn på landets kostskoler drevet av den katolske kirken.

På onsdag skulle han besøke Quebec City, hvor han skulle møte landets statsminister Justin Trudeau, og generalguvernør Mary Simon, de to gjorde det klart at den kanadiske regjeringen er langt fra fornøyd med unnskyldningen.

Det skriver blant annet nyhetsmediene AP

Nærmere bestemt tror ikke den kanadiske regjeringen at pave Frans' unnskyldning gikk langt nok, akkurat som den mener at forsoning over den mørke perioden av landets historie fortsatt er "work in progress".

Regjeringens kritikk støtter dermed langsiktig kritikk fra de overlevende, som opplevde førstehånds de voldelige og seksuelle overgrepene der urfolket til landets barn ble tvangsflyttet til katolske kostskoler for å bli presset inn i et kristent og kanadisk liv.

Her ble flere barn utsatt for både voldelige og seksuelle overgrep, og det er blant annet eksempler på barn som ble slått for å snakke morsmålet sitt.

På mandag sa pave Frans at han er på en «bot-pilegrimsreise» for å korrigere kirkens rolle i skolesystemet, samt be om unnskyldning for det «onde» som kirkepersonalet slapp på barn på kostskoler.

Paven innrømmet at skolene har hatt en «katastrofal» innvirkning på flere generasjoner urfolk i Canada, og han kalte også skolesystemet «beklagelig».

Han påpekte imidlertid at skolesystemet på den tiden (fra ca. 1900-1970) var godt snakket om og godkjent av «statlige myndigheter på den tiden», men innrømmet at «lokale katolske institusjoner spilte en rolle».

Treadeau, selv katolikk og hans far, Pierre Trudeau, var statsminister i landet mens disse kostskolene forble aktive, men kritiserte pavens unnskyldning og beskyldte den for ikke å gå langt nok.

Samtidig roste han de overlevendes kamp for rettferdighet.

Totalt ble mer enn 150 000 barn tvunget inn på skoler opp gjennom 1900-tallet, hvor de ble utsatt for forferdelige ting.