Forskere: Derfor er det SUNT å inhalere kjærestens promp

30/10/2017 10:30

Anniken Hauge

Vitenskap
Du synes sikkert at det høres ekkelt ut, men forskere mener faktisk at du bør lukte på kjærestens promp.

Neste gang du og kjæresten ligger i senga sammen og din utkårede slipper en liten fis, bør du faktisk krype under hans eller hennes dyne og ta en real sniff.

Ja, det høres både ekkelt og helt sykt ut, men forskere fra University of Exeter fastslår at det faktisk kan være sunt å innånde andres promp. Det skriver Ladbible.com.

- Selv om hydrogensulfid (den kjemiske forbindelsen som får promp til å lukte, red.) er en skarp og illeluktende gass som lukter råttent egg, så er det et naturlig stoff i kroppen som faktisk kan inneholde flere helsemessige fordeler som kan motvirke fremtidige sykdommer, forklarer Mark Wood, som er en av forskerne bak studiet.

Forklaringen bak den oppsiktsvekkende påstanden finnes i hydrogensulfid.

Forskerne bak studiet mener nemlig å kunne påvise at det mikrobielle biproduktet av promp faktisk kan forebygge risikoen for livstruende sykdommer som kreft, hjerteinfarkt og slag samt forebygge gikt og demens. 

- Når cellene våre blir stresset a sykdom, bruker de enzymer får å generere små mengder hydrogensulfid, forklarer professor Matt Whiteman fra University of Exeter og utdyper:

Foto: Shutterstock

- Det holder kroppens mitokondrier vedlike, og gjør at cellene lever videre. Hvis dette ikke skjer, dør cellene og mister dermed evnen til å regulere overlevelse samt kontroll over betennelsestilstander.

I studiet ønsket forskerne derfor å undersøke hvilken effekt det ville ha på kroppen, hvis man opprettholdt en høy og sunn produksjon av hydrogensuflid på en rekke forsøkspersoner.

Derfor laget de en kjemisk forbindelse kalt AP39, som man tildelte forsøkspersonene.

- Vi har benyttet denne naturlige prosessen til å skape en kjemisk forbindelse kalt AP39, som langsomt tildelte mitokondriene små mengder av gassen (hydrogensulfid, red.) Forskningen vår har vist at hvis stressede celler får tildelt AP39, så er mitokondriene beskyttet og cellene våre holder seg friske og raske, forteller professoren.

Dermed er det altså vesentlig mer sunt enn ekkelt hvis du puster inn kjærestens – eller andres – promp, da de inneholder gasser som kan vise seg å være bra for cellene dine. 

Les også: Far fikk sparken etter datteren delte denne iPhone-videoen

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.