Studie bekrefter: Det er derfor du bør drikke vin og ikke øl

24/06/2023 19:30

Sofie

Vitenskap
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er ingen hemmelighet at nordmenn elsker øl – men vi bør kanskje trekke litt i håndbrekket.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Når det kommer til vin, kan franskmennene være inne på noe.

Folk som drikker øl og brennevin har høye nivåer av skadelig fett knyttet til hjertesykdom - men vinelskere ser ut til å være beskyttet mot det, antyder en studie.

Rødvin var faktisk knyttet til lavere nivåer av visceralt fett, som bygger seg opp rundt organene og kan forårsake en rekke helseproblemer. Det er forskjellig fra det tradisjonelle magefettet, ofte kalt en "ølmage".

Selv om det ikke så ut til å være noen beskyttende effekt, ble hvitvinsdrikkere spart for oppbygging av fett som ble sett med andre typer alkohol. Det skriver DailyMail.

Hvitvin ble også funnet å øke bentettheten når den drikkes i moderate mengder - noe som er avgjørende for å unngå brukne bein når vi blir eldre.

I stedet for å se på vektøkning, undersøkte forskerne viscerale fettavleiringer rundt de indre organene, som lever, bukspyttkjertel og tarm.

Hver alkohol har en annen næringsprofil, så en "sterk preferanse" for én type bidrar til forskjellig kroppssammensetning, for eksempel øldrikkere med større midje, sa de.

Forskerne fant at voksne bør oppmuntres til å drikke med måte, men erstatte øl og brennevin med vin for å redusere risikoen for vektøkning.

Og de som står i fare for å utvikle osteoporose (skjøre bein) kan bli bedt om å sikre at en høy andel av deres totale alkoholinntak er hvitvin, bemerket de.

Teamet fra Iowa State University brukte pasientdata fra en britisk biobank – en database med pasienter som har blitt overvåket i 10 år. De undersøkte data for 1869 briter i alderen 40 til 79 år.

De frivillige rapporterte selv demografisk informasjon, alkohol og livsstilsinformasjon gjennom tre årlige spørreskjemaer. Deltakerne ble klassifisert som øl, vin eller brennevin hvis tre fjerdedeler av deres totale inntak kom fra én type alkohol.

Deres høyde, vekt og blodprøver ble samlet inn sammen med kroppssammensetningsdata samlet inn gjennom en skanning.

Dette ga informasjon om deres viscerale fett, som omgir kroppens organer, subkutant fett, fettet rett under huden, samt muskelmasse og beinmineraltetthet gjennom skanninger. Resultatene, publisert i tidsskriftet Obesity Science & Practice, viser at folk konsumerte i gjennomsnitt 10 varer per uke.

Menn drakk stort sett øl eller hadde ingen preferanse for alkoholen de konsumerte, mens kvinner foretrakk vin.

Forskerne fant at de som drakk øl og brennevin hadde mer visceralt fett.

De bemerket at mens øl har den laveste alkoholprosenten, er det høy i karbohydrater og kalorier, noe som bidrar til å øke visceralt fett.