Potetavlingen ligner ikke seg selv.
Akkurat nå leser andre
Årets avling av Trønderpoteter har nettopp landet i butikkene. Men det er ikke noe flott syn.
Været har satt sitt preg på potetene, og det har spesielt gått ut over skallkvaliteten.
Men kan de spises?
Skylder på været
Vi har alltid hørt at man ikke skal spise poteter med synlige skader og som er grønne. Men selv om årets Trønderpoteter ikke er så flotte som de pleier å være, kan man helt fint spise dem.
Smaken er fortsatt på topp, forsikrer Bama.
Les også
Potetene fra Trøndelag er på vei ut i butikkene, men i år vil forbrukerne nok merke at de ser litt ujevne ut. Årsaken er det krevende og ustabile været vi har hatt gjennom hele vekstsesongen. Til tross for utseendet, er smaken som den skal være, forsikrer Devi Ahuja, potetsjef i BAMA.
Det er mange i Trøndelag som har fortvilt over årets ustabile været, men det er nok bøndene som merker konsekvensene aller mest.
«Jeg håper folk ikke lar seg skremme«
En av dem som er rammet, er potetbonde Ole Martin Veske fra Nesset utenfor Levanger. Han er regional kulturansvarlig for Gartnerhallens lagringspotetprodusenter i Trøndelag og forteller om bakgrunnen til problemene:
«Det begynte med den fuktige avslutningen på 2024. Den gjorde jorda svært kompakt. Da det ble en vinter med lite frost, fikk vi ikke hjelp av naturen til å løse opp jorda», innleder han.
Videre kom en fryktelig blaut vår, med nedbør langt over normalen. Det gjorde at potene ikke kom i jorda før i midten av juni. Langt bak normalt skjema.
«Det regnet nesten hver dag til tidlig i juli, som avløste med rekordvarme og tørke. Det har vært en forferdelig kombinasjon. Vi har gjort alt vi kan, men slike kontraster preger potetene, særlig i størrelse og skallkvalitet», sier han.
Artikkelen fortsetter under bildet

Stot av smaken
Les også
Den erfarne potetbonden driver gården Veske Vestre. Til tross for de voldsomme utfordringene klarer han å finne noen lyspunkter med årets trønderpoteter.
«Jeg er stolt av smaken. Det er gode poteter med fin konsistens og god smak. Jeg håper folk ikke lar seg skremme av hvordan skallet ser ut. Det innenfor er som det skal være», sier han.
«For Bama er det viktig å tilby lokalproduserte varer. Vi gjør det vi kan for å få norske poteter ut i butikk. Samtidig må vi erkjenne at det har vært en vanskelig sesong for mange bønder», sier Ahuja.
Bama justerer kravene
For å sikre at nok poteter når butikkene, har Bama gjort noen justeringer i årets sortering av trønderpoteter.
«Dette handler om å redusere matsvinn og samtidig sørge for at folk får tilgang til lokale råvarer. Mange ønsker å spise norsk. Da må vi i dette tilfellet tåle at naturen ikke leverer «perfekte» varer. Alternativet er å stå nesten helt uten poteter fra Trøndelag», sier Ahuja.
Les også
Både Bama og produsentene håper forbrukerne vil støtte opp om de lokale bøndene, selv når været har satt sitt preg på det visuelle.
«Disse potetene fortjener fortsatt en plass på middagsbordet. Selv om vi «spiser med øynene», er det til syvende og sist smaken som teller. Jeg håper forbrukerne blir med på en dugnad for trønderpoteten», avslutter potetbonden.