8 overraskende kokosolje-triks som kroppen din vil takke deg for

19/06/2017 13:00

Ida Veiden Brakstad

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kokosolie er ikke bare til madlavning eller til håret, men kan bruges på mange måder, som du med garanti ikke vidste.

Kokosolje er ikke bare til matlaving og hårpleie, men kan brukes på mange forskjellige måter som du nok ikke har hørt om før.

Noen mennesker elsker lukten av kokos, mens andre ikke kan holde ut den kraftige og søte duften.

Mange kvinner sverger til kokosolje som fuktighetskrem, men den hvite nøttekremen kan brukes til langt mer.

Vi har derfor latt oss inspirerer av Elite Daily og samlet 8 overraskende måter du kan bruke kokosolje på, og som kroppen din garantert vil bli glad for. Og hvis kjæresten din klager over lukten, så kan du jo bare spise en Bounty i mens.

1. Hjelper mot dårlig ånde og bakterier i munnen
Kokosolje har antibakterielle egenskaper som kan styrke ditt immunforsvar, og en teskje med oljen kan faktisk rense tennene og munnen for bakterier. Alt du behøver å gjøre er å kjøre teskjen rundt i munnen i mellom 5 til 15 minutter – på samme måte som du gjør med tannbørsten.

På denne måten trekker kokosoljen bakterier ut av munnen, fjerner dårlig ånde og bidrar til sunne tenner.  

Det kan føles litt voldsomt å kjøre oljen rundt i munnen i så lang tid, men det etterlater en frisk munn og tennene dine vil takke deg neste gang du skal til tannlegen.  

2. Et må-ha i sminkepungen
Kokosolje er et må-ha i sminkepungen som kan brukes til nesten alt.

Er du tom for sminkefjerner? Så er kokosolje et glimrende alternativ som hurtig fjerner både mascara og foundation.

Og hvis du ser litt trøtt ut mandag morgen, så kan litt kokosolje på kinnbenene gi deg en frisk og naturlig glød.

Plages du med kviser eller dårlig hud som følge av hormonforstyrrelser, så kan kokosolje bidra til å dempe rødme – helt uten skadelige kjemikalier.

3. En drømmekur mot tørr hud
Ja, det er et klassisk eksempel, men ikke desto mindre er det verdt å nevne igjen.  

Foto: Shutterstock

Huden din har nemlig utrolig godt av en dose kokosolje. Kjøp en stor krukke som du tar med i dusjen og bruker mot alt fra tørr og irritert hud, eller under barbering. Kokoslje er spesielt effektivt når du skal barbere for eksempel bikini-linjen, og kan hjelpe mot de irriterende knoppene som ofte oppstår etter intimbarbering.

Også nye tatoveringer kan nyte godt av litt kokosolje, og har man en baby med bleie-eksem så kan den fete oljen hjelpe.

4. …Også til håret
Kokosolje i håret styrker hårrøttene, og beskytter håret ditt mot varme og splittede spisser.  

Foto: Shutterstock

Og som om ikke det var nok, så kan kokoslje også virke mot lus. Etter at du er ferdig med luseshampo og kam, kan det være smart å avslutte behandlingen med en dæsj kokosolje.

5. Renser opp i systemet
Ubehagelig, men nødvendig. Noen ganger plages man med alt fra forstoppelse, maveknip eller matforgiftning.  

Foto: Shutterstock

Indtager man kokosolien som en del af maden, fx hvis man bruger det til at stege i eller som smagsgiver i en suppe, så kommer du hurtigere på porcelænsvasen end du kan forestille dig. Hellere ud end inde, som ordsproget siger, og det kan kokos. 

Men bruker man kokosolje i maten – enten til å steke med, som smakforsterker i supper eller i morgenkaffen – så setter det godt gang i fordøyelsen. Har du bruk for en aldri så liten utrensing, så er med andre ord kokos løsningen.

6. Opp i nesen
Ja, vi mener ikke at du skal ikke sniffe det, men kokoslje kan hjelpe mot tett nese. Den lindrende oljen kan også bidra til å stoppe neseblod, samt hele sår og små rifter i det tynne hudvevet i nesen.

7. Mulig medisin mot alzheimer?
Alzheimer er riktignok ikke noe hverdagslig problem, men verdt å nevne uansett. Forskere i USA har nemlig sett gode resultater med kokosolje hos alzheimer-pasienter. Kokos er rik på caprylsyre som kan bidra til å stimulere hjernecellene.

Pasienter som hadde fått et naturlegemiddel som inneholdt denne syren fra kokos presterte bedre i hukommelsestester.

Det vites ennå ikke nøyaktig hvor stor effekt syren har på hjernecellene, og selvom man så bedring hos noen alzheimer-pasienter som hadde fått kokosolje i kosten, så har det ennå ikke blitt forsket i sammenhengen mellom oljens virkning og demenssykdommen.

8. Godt for underlivet
Kokosolje er intet mindre enn en gavepakke for underlivet, og kan lindre underlivsplager hos kvinner.

Kokosolje kan hjelpe mot alt fra skjedesopp til vaginal tørrhet, og er et glimrende – og 100 % naturlig – glidemiddel. Det kan derfor være smart å ha en krukke med den tropiske oljen stående på sengebordet. Som behandling mot sopp anbefales det at man bruker en tampon for å påføre oljen.  

Les også: 7 diskré tegn på en begynnende depresjon

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.