Jennifer deler bilde for å advare andre om lumsk tegn på brystkreft

09/06/2017 10:00

Anniken Hauge

Helse
Foto: Jennifer Cordts
Foto: Jennifer Cordts
Legene avviste henne etter en mammografi, men frykten hennes var velbegrunnet.

Da amerikanske Jennifer Cordts la merke til en rød flekk på brystet sitt for to år siden, kunne det kanskje minnet om en solskade. Men Jennifer Cordts bestemte seg allikevel for at det var best å få en mammografi for å være på den sikre siden. 

Det skriver WFAA. 

Nå deler Jennifer Cordt et bilde av nettopp denne røde flekken for å advare kvinner verden over. Selv om prøvene hennes viste at alt var som det skulle, var det det motsatte som var tilfelle. 

Jennifer ble til og med anbefalt å kjøpe seg en ny BH som kanskje kunne være bedre for den irriterte huden, men den røde flekken dekken over noe langt verre.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Her er den lille flekken som viste seg å være tegn på brystkreft stadie fire. Foto: Jennifer Cordts

Da flekken ikke forsvant, holdt ikke det Jennifer tilbake fra å selv google litt rundt på nettet. Det første resultatet som kom oppog matchet symptomet hennes var inflammatorisk brystkreft. En sjelden, men aggressiv form for brystkreft som sprer seg. 

Jennifer dro til legen igjen og fikk tatt en biopsi. Hennes verste frykt viste seg å bli bekreftet: Hun hadde inflammatorisk brystkreft i fjerde stadie. 

I følge norsk helseinformatikk forekommer inflammatorisk brystkreft hos 1-2%, og er en aggressiv form for brystkreft som opptrer hyppigst blant unge kvinner.  Det foreligger rødhet, lokal varme og ømhet i brystet. Tilstanden utvikler seg raskt over dager til uker.

(Artikkelen forsetter etter bildet)

Da det ofte er en aggressiv form for kreft, er det viktig å søke lege raskt.  Jennifer Cordt håper nå at hun kan bidra til å skape oppmerksomhet rundt symptomene.  

Selv har hun fått beskjed om at hun har et sted mellom tre og fem år igjen å leve, og er bestemt på å bruke tiden optimalt. Hun har en spesiell liste med ting hun vil nå før den tid, og frem til nå kan hun huke av Celine Dion konsert og gleden ved å ta med datteren sin på stranden for første gang.

(Artikkelen forsetter etter bildet)

Men å hjelpe andre kvinner i tide er spesielt viktig for Jennifer.  “Jeg vil virkelig gjerne bidra til å utdanne andre kvinner, og håper at hvis de oppdager en rød flekk på bryste så insisterer de på at få det undersøkt med mer enn en mammografi.” 

Du kan lese mer om brystkreft på kreftforeningens hjemmeside.