Leger advarer mot stigende trend blant nybakte mødre

24/05/2017 18:30

KC

Helse
Navlestreng
Foto: Instagram
Hvis du er høygravid og snart skal føde, så er det en veldig dum idé å ikke klippe navlestrengen på din nyfødte.

En gruppe engelske leger advarer nå mot den såkaldte “lotus-fødsel”, hvor nybakte foreldre lar barnets navlestreng sitte fast i morkaken til strengen faller av av seg selv.

Trenden har også spredt seg til andre land, men ifølge legene kan det være farlig og føre til at bakterier i morkaken sprer seg til barnet. 

Vanligvis pleier den nybakte faren å få æren av å klippe navlestrengen etter fødselen. Men et økende antall foreldre velger nå å ta med seg barnet hjem fra fødeavdelingen med navlestrengen sittende fast i morkaken, for så å vente til strengen faller av etter noen uker.

Glade og stolte viser foreldrene fram babyen på Instagram med en halv meter navlestreng festet til en morkake som ligger i en bøtte eller en kuv.

I følge tilhengerne er “lotus-fødsel” mer naturlig og sunt for barnet enn den vanlige prosess med klinisk kutting av navlestrengen i det øyeblikket barnet kommer til verden.

Trenden har også kommet til Norge, men det finnes ikke tall på hvor mange norske foreldre som velger å la navlestrengen sitte på.

I følge Dailymail.co.uk mener tilhengerne av den noe uortodokse fødselsformen at barnet blir utsatt for stress når forbindelsen til den naturlige blodforsyningen fra morkaken kuttes. Men faktisk er det en risiko for at morkaken blir infisert med bakterier som så kan overføres til barnet, forteller den britiske legestand i en advarsel mot den den nye trenden.

Britiske leger støtte for første gang på trenden blandt nybakte foreldre i 2008, og da uttalte en talsperson for The British Royal College of Obstetricians and Gynecologists at det fort kan oppstå bakterier i morkaken fordi den er fyllt med blod. Like etter at navlestrenger har holdt opp med å pulsere, så er det ikke lenger noen sirkulasjon til morkaken som nå bare et dødt vev. Med andre ord en skikkelig bakteriemagnet.

“Hvis foreldrene allikevel velger å ikke klippe navlestrengen, så anbefaler vi på det kraftigste at man holder vaktsomt øye med barnet og følger med på eventuelle tegn på infeksjoner,” uttalte en talspersonen i følge Dailymail.co.uk.

På Instagram har hashtagget “tree of life”blitt en trend som supplement til bilder av babyene som fortsatt henger fast i morkaken. Lotus-fødslens følgere mener at barnet skal være forbundet med morkaken – livets tre – og naturen de første dagene av tilværelsen.

Det finnes da også forskning som viser at det kan være en fordel å la navlestrengen bli sittende på barnet, da det kan tilføre den nyfødte ekstra jernholdig blod. Men strengen bør ikke sitte fast i mer enn tre minutter – så skal den klippes av.

 

 

 

 

 

 

Læs også:

Kvinne dro på loppemarked og kjøpte en ring for 114 kroner: Gullsmeden holdt på å besvime da han så den 33 år etter at hun kjøpte en ring til bare 114 kroner, fikk hun noe av et sjokk. Ringen var verdt mye penger.
Finnes på alle kjøkken: Når du blander det med Cola og ser magien skje vil du gjøre det samme Når du ser hvordan blandingen kan brukes, vil du gjøre det samme.