Ulrik advarer med uhyggelig bilde fra dansk kirkegård: 'Det er verdt å tenke over'

17/08/2017 11:00

Anniken Hauge

Innland
Foto: Ulrik Gerdes
Foto: Ulrik Gerdes
Et tilfeldig besøk på en kirkegård fikk Ulrik Gerdes til å dele et bilde med et viktig budskap.

Egentlig var Ulrik Gerdes og familien hans på vei til et gullbryllup i Jylland i Danmark.

Men da Ulrik Gerdes, kona og to barn var tidlig ute, bestemte de seg for å besøke et familiegravsted på veien. 

- Vi var tidlig ute, så Lisbeth (Ulriks kone, red.) foreslo at vi kunne kjøre en tur innom Vester Kirke for å se besteforeldrene hennes sitt gravsted, forklarer 63-årig Ulrik Gerdes til Dagens.no.

På kirkegården i Give fikk han tilfeldigvis øye på en grav som gjorde sterkt inntrykk på han. Ulrik Gerdes jobber til daglig som overlege ved Center for Kvalitet i Middelfart.

- Jeg fikk øye på en gravstein for fem barn da vi var på vei ut fra kirkegården. Jeg så den lille minneplaten med en forklaring på deres tragiske skjebne under en difteri-epidemi i 1903, forklarer overlegen, som etterpå delte et bilde av gravstedet på både Twitter og Facebook.

På den hvite gravsteinen kan man lese hvordan en familie i 1903 mistet hele fem barn på bare fire dager til bakteriesykdommen difteri. I følge folkehelseinstituttet ble det sist konstatert difteri i Norge i 1992. 

Foto: Ulrik Gerdes

For Ulrik Gerdes var gravsteinen dog ikke bare en påminnelse om hvor tøft livet kan være, men også et tydelig bilde på hvor viktig det er å vaksinere barna sine. 

Derfor har han skrevet en tekst til bildet han la ut: 

- En tragisk påminnelse fra 1903 til anti-vaksinasjonsfolk anno 2017. Fem søsken som døde av difteri i løpet av 4 dager.

Ulrik Gerdes mener selv at håndgripelige argumenter som den tøffe gravsteinen er viktige å inkludere i den pågående debatten om vaksinasjon av barn. 

- Historien viser hvor dårlige forholdene kunne være i gamle dager før man kunne vaksinere mot difteri. Det er verdt å huske. Spesielt for folk i 2017 som kanskje ikke vet hvor mange barn som tidligere døde på grunn av infeksjonssykdommer som nesten ikke finnes mer - nettopp fordi vi har effektive vaksinasjonsprogrammer, forklarer han.

Selv om flere og flere nordmenn i det siste stiller spørsmålstegn ved fordelene med å vaksinere barna sine, så mener Ulrik Gerdes at det fortsatt er en avgjørende nødvendighet.

- Mennesker har funnet opp mange geniale ting i årenes løp, og vaksinasjon hører hjemme i topp 10 kategorien av disse av to grunner, fastslår han og utdyper: 

 

- Den første skyldes at det er utrolig smart å trene folks immunforsvar med ufarlige deler av mikroorganismer, slik at systemet lynraskt går i gang og dreper farlige mikroorganismer hvis man blir infisert, sier han. 

- Og nummer to: Vaksiner gjør det umulig for farlige mikroorganismer å spre seg mellom mennesker og skape dødelige epidemier, forklarer Ulrik Gerdes, som frykter at vi risikerer å skape grobunn for epidemier som i gamle dager, hvis hyppigheten av vaksinasjon av barn faller. 

Siden Ulrik Gerdes delte bildet på sosiale medier 5. august, har han fått en del reaksjoner hvorav de fleste har vært positive.

Samtidig er innlegget hans blitt delt tusenvis av ganger som innspark til den viktige debatten om vaksinasjon av barn. 

Du kan se Ulrik Gerdes innlegg nedenfor:

 

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
Kronprinsessen er gravid: Viser frem babymagen Kronprinsparet venter sitt første barn.