Sesongen er her – og det blir tidenes største.
Akkurat nå leser andre
2025 ser ut til å bli et rekordår for norsk epleproduksjon. Aldri før har norske epletrær båret så rikelig med frukt som i år. Etter en vår med perfekte vekstforhold og en sommer med mye sol, varsler BAMA at epleåret 2025 kan bli historisk.
«Vi forventer å selge nesten 7000 tonn under årets sesong. Det er en kraftig økning fra i fjor. Om alt som er planlagt blir levert, vil det etter alt å dømme bli en ny norsk eplerekord», sier Sivert Glærum, produktsjef for norsk frukt i BAMA.
Dette er epleelskerne
Men hvem er det egentlig som spiser mest epler her til lands?
I en ny undersøkelse har Opinion spurt 2.000 nordmenn om deres forhold til epler, Resultatet viser tydelige forskjeller på bosted, alder og kjønn.
De ivrigste eplespiserne finner vi i Trøndelag. Der opplyser hele 16 prosent at de spiser epler hver eneste dag. Det gjør trønderne til de ivrigste eplespiserne i hele landet.
Les også
I den andre enden av skalaen finner vi Oslo-borgerne og nordlendinger. Der sier bare 8 prosent at de spiser daglig. Det er lavest i landet.
Aldersmessig er det de over 50 år som spiser mest epler, og de over 66 er de aller ivrigste.
Damer spiser også mer epler enn menn. 15 prosent av kvinner spiser hver dag, mens kun 7 prosent av menn sier det samme.
Med andre ord: Trønderdamer over 50 er de mest ivrige eplespiserne, og dem som kan glede seg mest over eplehøsten.

Epleprodusenten lovpriser «perfekt sommer»
På Landfald gård i Lierdalen nord for Drammen holder Grethe Bergflødt Sylling til. På gården har det blitt dyrket epler i godt over hundre år, og hun har selv holdt på siden 2013.
Les også
Den erfarne eplebonden merker at det har vært et godt år for epleproduksjon:
«Det har vært et veldig bra epleår. Det at det har vært så tørt er egentlig positivt for oss. Da kan vi vanne og selv ha kontroll på mengden vann trærne får. Da er det jeg som er sjefen, og da blir det bra epler», sier hun.
«Mye regn er vanskeligere å forholde seg til, så for oss har det vært en nær perfekt sommer», forklarer eplebonden.
Hun er ærlig på at det ligger mye hardt arbeid bak eplene som når forbrukerne i butikkene.
Det kreves mye kjærlighet og omtanke for at kvaliteten skal bli bra. Eplebonden passer på å plukke eplene etter hvert som de modnes. Ved å ta de mest modne, flytter treet energien sin over på de eplene som henger igjen.
Les også
«Da blir det store og gode epler», sier Sylling, som håper mange forbrukere vil gi norske epler en sjanse i tiden som kommer.
«– «Jeg tenker det er viktig med selvforsyning her i landet. Det at norske forbrukere kjøper norske epler, er faktisk med på å sikre at vi kan produsere mat i Norge.»