Ikke gjør dette når du sylter i høst.
Akkurat nå leser andre
Gamle tradisjoner går i arv. Kanskje husker du hvordan bestemor alltid hadde syltede bær på glass, eller hvordan det duftet av nykokt tomatsaus på kjøkkenet.
Gamle tradisjonene er i vinden som aldri før, og mange velger å plukke bær, sylte og safte hjemme på kjøkkenet.
Nå er det høysesong for sylting og henkoking igjen – men det finnes én gammel vane du for all del ikke bør følge.
Ikke snu glassene på hodet
Mange tror det er lurt å sette syltetøyglass eller henkokte tomater opp-ned etter fylling. Tanken er at det skal redusere risikoen for mugg. Men eksperter advarer nå: dette kan faktisk gjøre mer skade enn nytte.
Når maten får direkte og langvarig kontakt med innsiden av skruelokket, kan kjemiske stoffer fra lokket lekke over i maten. Det gjelder spesielt når maten er varm eller kokende.
Les også
Blant stoffene man kan utsettes for er ftalater, som brukes i plast og belegg – og som slett ikke er ønsket i syltetøyet ditt.
Anbefalingen er klar
Ifølge Fødevarestyrelsen i Danmark, som tilsvarer Mattilsynet i Norge, er skruelokk ikke beregnet til å være i konstant kontakt med syrlige og varme matvarer.
Derfor er rådet enkelt: Sett glassene rett opp – aldri opp-ned – når du sylter.
«Skruelokk skal tåle kortvarig kontakt med mat, men ikke at kokende syltetøy ligger mot lokket i ukevis», skriver Fødevarestyrelsen et nytt innlegg som er delt i sosiale medier.
Trygge syltevaner
Vil du være på den sikre siden, er oppskriften enkel:
Les også
- Bruk alltid rene, steriliserte glass.
- Fyll på mens innholdet er varmt.
- Sett glassene på benken med lokket opp, og la dem kjøle ned.
Dermed unngår du både uønsket kjemi og unødvendig bekymring. Så neste gang du følger bestemors gamle sylteoppskrift – husk at ikke alle tradisjoner er like gode å ta med videre.
