Forside MAT Bestemors råd kan være farlig – gjør du også denne...

Bestemors råd kan være farlig – gjør du også denne feilen på kjøkkenet?

Ikke gjør dette når du sylter i høst.

Akkurat nå leser andre

Gamle tradisjoner går i arv. Kanskje husker du hvordan bestemor alltid hadde syltede bær på glass, eller hvordan det duftet av nykokt tomatsaus på kjøkkenet.

Gamle tradisjonene er i vinden som aldri før, og mange velger å plukke bær, sylte og safte hjemme på kjøkkenet.

Nå er det høysesong for sylting og henkoking igjen – men det finnes én gammel vane du for all del ikke bør følge.

Ikke snu glassene på hodet

Mange tror det er lurt å sette syltetøyglass eller henkokte tomater opp-ned etter fylling. Tanken er at det skal redusere risikoen for mugg. Men eksperter advarer nå: dette kan faktisk gjøre mer skade enn nytte.

Når maten får direkte og langvarig kontakt med innsiden av skruelokket, kan kjemiske stoffer fra lokket lekke over i maten. Det gjelder spesielt når maten er varm eller kokende.

Les også

Blant stoffene man kan utsettes for er ftalater, som brukes i plast og belegg – og som slett ikke er ønsket i syltetøyet ditt.

Anbefalingen er klar

Ifølge Fødevarestyrelsen i Danmark, som tilsvarer Mattilsynet i Norge, er skruelokk ikke beregnet til å være i konstant kontakt med syrlige og varme matvarer.

Derfor er rådet enkelt: Sett glassene rett opp – aldri opp-ned – når du sylter.

«Skruelokk skal tåle kortvarig kontakt med mat, men ikke at kokende syltetøy ligger mot lokket i ukevis», skriver Fødevarestyrelsen et nytt innlegg som er delt i sosiale medier.

Trygge syltevaner

Vil du være på den sikre siden, er oppskriften enkel:

  • Bruk alltid rene, steriliserte glass.
  • Fyll på mens innholdet er varmt.
  • Sett glassene på benken med lokket opp, og la dem kjøle ned.

Les også

Dermed unngår du både uønsket kjemi og unødvendig bekymring. Så neste gang du følger bestemors gamle sylteoppskrift – husk at ikke alle tradisjoner er like gode å ta med videre.

Ads by MGDK